Moguć štrajk u rudniku „Resavica“

Autor: Jerko Zlatar , 09. prosinac 2022. u 10:02
Foto: pixabay

U svibnju ove godine bivša ministarka rudarstva, Zorana Mihajlović je razgovarala sa sindikatima Poduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i v.d. direktorom Sašom Spasićem o sigurnosti i zdravlju na radu, situaciji u proizvodnji, kao i budućim koracima za konsolidaciju rudnika.

Sindikat JP za podzemnu eksploataciju ugljena “Resavica” priopćio je na svojoj Facebook stranici da, ukoliko ne dođe da sastanka sa ministarkom rudarstva i energetike, Dubravkom Đedović Negre, što su ranije tražili ali bez odgovora, rudari će organizirati štrajkove upozorenja, a onda i obustavu rada. što bi se nepovoljno odrazilo na energetsku bilancu Srbije.

„Imajući u vidu da smo vam se obratili dopisom kojim smo tražili hitan sastanak vezano za zarade rudara i budućnost JP PEU “Resavica”, te da do današnjeg dana niste našli za shodno da nas udostojite odgovora, čime nastavljate politiku prethodne ministarke, prinuđeni smo da donesemo sljedeću odluku – ukoliko do satanka ne dođe do 9.12. bićemo prinuđeni da organiziramo jednosatne štrajkove upozorenja, a nakon toga i cjelodnevne obustave rada“ navodi sindikat JP PEU Resavica u dopisu ministarki Đedović Negre.

U svibnju ove godine bivša ministarka rudarstva, Zorana Mihajlović je razgovarala sa sindikatima Poduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i v.d. direktorom Sašom Spasićem o sigurnosti i zdravlju na radu, situaciji u proizvodnji, kao i budućim koracima za konsolidaciju rudnika.

Ona je rekla da je potpora države bila ključna da bi se omogućilo da Resavica funkcionira, kao i da je Ministarstvo otvoreno za svaki razgovor i zajedničko iznalaženje rješenja problema.

„Sve odluke u vezi sa konsolidacijom i modernizacijom rudnika ćemo donositi zajedno, država, poslovodstvo i sindikati. Spremni smo podržati sva rješenja koja su održiva i koja će rezultirati boljim uvjetima za život ljudi u općinama u kojima se nalaze rudnici u sastavu Resavice”, rekla je Mihajlović.

Sudeći prema današnjem priopćenju sindikata, planovi za konsolidaciju i modernizaciju rudnika, nisu odmakli daleko.

tranutačno, JP PEU “Resavica” zapošljava 4.021 radnika, a godišnje proizvodi oko 500-600 tisuća tona ugljena, prije svega lignita, mrkog i kamenog ugljena, od čega više od polovice proda Elektroprivredi Srbije (EPS) za rad termoelektrana, prije svega TE Nikola Tesla A i B i TE Morava, a ostatak industriji, toplanama, građanima, školama.

„Poeduzeće posluje sa godišnjim gubitkom od oko 15 milijuna eura, uprkos izdašnim godišnjim dotacijama iz republičkog proračuna od oko 40 milijuna eura. Poticaji čine čak dvije trećine svih prihoda ovog javnog poduzeća i jasno je da “Resavica” u sadašnjim okolnostima ne može samostalno poslovati“, navodi se u Mišljenju na Fiskalnu strategiju za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023. godinu, koje je pripremio Fiskalni savet. 1. travnja ove godine u rudniku “Soko”, koji posluje u okviru JP PEU “Resavica” se dogodila nesreća u kojoj je smrtno stradalo 8 rudara, a rudari se i dalje žale kako uvjeti rada nisu poboljšani, dok je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu 27. srpnja završilo istragu, prilikom čega je utvrdilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close