Mnoštvo prevara sa subvencijama u Srbiji: Umjesto kukuruza – korov

Autor: Miroslav Kuskunović , 23. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Za oko 500.000 hektara podneseno je 20.000 lažnih zahtjeva za poticaje.

Nakon informacije da je 20.000 poljoprivrednika lažiralo prijave za subvencije, srpsko ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je kontrolu.

Poljoprivrednici se za subvencije koje su sa 6000 dinara povećane na 18.000 dinara prijavljuju putem eAgrara, a digitalizacija tog postupka omogućila je i provjeru prijava.

Strože kontrole
Ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je početak kontrole, pri čemu su, kako je rekla, podaci koji su do sada stigli, pokazali da je bilo daleko više zloupotreba nego što se očekivalo.

18 000

dinara iznose poljoprivredne subvencije u Srbiji

“Prvi rezultati koje smo dobili nisu optimistični. Iskreno smo se svi nadali da će toga biti mnogo manje nego što je i sa sutrašnjim danom krećemo u teritorijalne kontrole, kako bi vidjeli što je to što su ljudi prijavili kroz eAgrar, a što je snimak pokazao. Da vidimo gdje su neslaganja”, kazala je Tanasković Tanjugu.

Prema njezinim riječima, država je sada prvi put u mogućnosti provjeriti podatke koje je pojedinac dao kada se registrirao u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Ona je naglasila i da se za poljoprivredu izdvaja veliki iznos u budžetu i tu zato mora postojati kontrola, kako bi se ta sredstva koristila adekvatno.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije izjavio je za Euronews Srbija kako poljoprivrednici podnose za subvencije izvod iz katastra kao valjan dokaz da bi se parcela unijela u registar poljoprivrednih gazdinstava. “Taj podatak Republičkog geodetskog zavoda, odnosno izvod iz katastra je jedini validan podatak”, navodi Slankamenac.

Brojni prekršaji

Zloupotrebe postoje kod 20.000 gospodarstava, a to znači da svako od tih gospodarstava ima 25 hektara u nekom prekršaju.

Prema informacijama zloupotrebe postoje kod 20.000 gospodarstava, a kako kaže Slankamenac to znači da svako od tih gospodarstava ima 25 hektara u nekom prekršaju. Naveo je i da ne može šuma izrasti za pola godine, te da je propust ako se katastru ne prijavi da se na nekom zemljištu sadi šuma, ali da misli da su prije problem zapuštene parcele.

Slankamenac kaže kako je pitanje da li bi se sve ovo desilo da su subvencije ostale na 6000 dinara i kako to nije kontrolirano do sada, navodeći da satelitski snimci postoje godinama.

Agroekonomist Milan Prostran je za Euronews Srbija izjavio da uvijek postoji mogućnost zloupotrebe, neslaganje sa satelitskim snimkom i dokumentacijom koja je morala biti podnijeta za ostvarivanje tog prava, ali i navodi da se poticaji ne mogu dijeliti na “časnu riječ”.

Jasan popis
“Prvo, mora postojati propis kojim se to pravo stiče, da bude do kraja jasan i morate donijeti validnu dokumentaciju koju će vam izdati državna institucija da vi zaista raspolažete tim poljoprivrednim zemljištem”, rekao je Prostran. Naveo je da ako se dokaže, zloupotreba trošenja državnih para je krivično djelo.

Prostran kaže kako propis kojim se stiče pravo na 18.000 dinara subvencija po hektaru poljoprivrednog zemljišta treba biti do kraja jasan kao i to koja je dokumentacija potrebna Ministarstvu poljoprivrede da to pravo i isplati. Dodao je i da se preko eAgrara podnosi dokumentacija.

Slankamenac kaže da će eAgrar značiti poboljšanje i za poljoprivrednike i institucije te omogućava lakši uvid i registraciju.  On je, međutim, naveo da je našao parcelu u državnom vlasništvu koja se vodi kao poljoprivredno zemljište u Gospođincima, a da je tamo rastinje.

Komentirajte prvi

New Report

Close