MMF očekuje rast srpskog BDP-a od dva posto, a inflaciju od oko osam posto

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Direktorica beogradskog ureda MMF-a Julija Ustjugova kaže da je u roku od godinu dana od stand-by aranžmana došlo do drastičnog poboljšanja kada je riječ o kretanju razine deficita.

Provedba sadašnjeg aranžmana ide dobro, rekla je direktorica beogradskog ureda Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Julija Ustjugova na predstavljanju NALED-ova istraživanja o sivoj ekonomiji i potvrdila da će nova misija posjetiti Srbija za nekoliko tjedana. Ustjugova je tijekom obraćanja rekla da je do sada ispunjeno sve što je dogovoreno kada je u pitanju ova faza realizacije aranžmana.

Inflacija je ključ

Kada su u pitanju projekcije, MMF računa da će srpsko gospodarstvo ove godine zabilježiti rast od oko dva posto, kao i da bi iduće godine rast BDP-a trebao ubrzati na oko tri posto, a zatim na 4,5 posto, kako bi se održao rast stopa od oko četiri posto godišnje u srednjoročnom razdoblju, rekla je Ustyugova.

“Inflacija je, međutim, ključno pitanje ne samo za Srbiju, već i za cijelu Europu. Vidimo da je inflacija u Srbiji počela padati, dijelom zbog visoke baze za usporedbu u prošloj godini, dijelom zbog pooštravanja monetarne politike. Očekujemo da će na kraju ove godine inflacija biti oko osam posto, a da će se do kraja sljedeće godine usporiti na četiri posto”, rekla je Ustjugova.

Naglasila je da je u roku od godinu dana od odobrenja stand-by aranžmana došlo do drastičnog poboljšanja kada je riječ o kretanju razine deficita tekućeg računa.

“Projicirali smo da će deficit biti oko 8-9 posto BDP-a, ali trenutno je na 2,5 posto”, rekla je Ustjugova, dodavši da je i razina dohotka države pozitivno iznenadila, unatoč nešto manjem doprinosu prihoda od PDV-a..

Predsjednik Izvršnog odbora Unicredit banke Nikola Vuletić iznio je prognoze sistemske domaće banke koje se uvelike poklapaju s prognozama MMF-a.

“Mislimo da ćemo, kada je u pitanju rast BDP-a, ovu godinu završiti na oko dva posto, a ako uzmemo u obzir da će rast u EU iznositi oko 0,5 posto i da će, prema našim procjenama, u Njemačkoj, gospodarski rast će biti negativan na razini od -0,3 posto, mislim da je to dobar rezultat za naše gospodarstvo”, rekao je Vuletić.

Unicredit, inače, za Srbiju računa nešto niži srednjoročni rast od MMF-a, od tri posto. Vuletić je na NALED-ovoj konferenciji “Siva ekonomija u Srbiji – trendovi i perspektive” istaknuo da je domaći bankarski sektor dobro kapitaliziran i likvidan.

– Likvidnost je zapravo najveća otkad je pratim zadnjih desetljeće i pol. To je oko 500 milijardi dinara viška likvidnosti u bankarskom sustavu, unatoč mjerama Narodne banke Srbije da podigne obaveznu rezervu, što je također jedan od dobrih pokazatelja stabilnosti sustava”, rekao je Vuletić i dodao stopa nenaplativih kredita (NPL) stabilna je na oko tri posto.

Umjereni optimizam

Kad je riječ o inflaciji, kako je istaknuo Vuletić, Unicredit je bliži procjeni da će ona ove godine iznositi devet posto, a da će se krajem iduće godine vratiti na ranije projektirane koridore.

“Kada je riječ o ekonomskim izgledima – banke su likvidne, izravne strane investicije dolaze sa svih strana i ulaze u gospodarski sustav i banke, devizne rezerve su na povijesnom maksimumu – stoga, kada je u pitanju sljedeće razdoblje, mislim da ćemo imaju pravo na umjereni optimizam”, zaključio je Vuletić.

Komentirajte prvi

New Report

Close