Mlinovi zbog duga države smanjuju isporuke trgovinama

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2022. u 21:59
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Šajatović kaže kako ni nakon više intervencija nisu dobili odgovor od države kada će platiti dug.

Udruga mlinsko- pekarske industrije i proizvođača tjestenine Srbije “Žitounija” objavila je kako će zbog duga države od 240 milijuna dinara (2,04 milijuna eura) za brašno tipa 500, čija je cijena zamrznuta, mlinovi biti prinuđeni trgovinama smanjiti isporuke tog brašna u manjim pakiranjima do pet kilograma. “Mlinovi su u veljači, ožujku i travnju ove godine bili prisiljeni pšenicu kupovati na tržištu jer je Republička direkcija za robne rezerve nije isporučila po subvencioniranim cijenama, a brašno u pakiranjima od kilogram do pet kilograma su prodavali po zamrznutim cijenama od 36 do 44 dinara, ovisno kako je kod kog proizvođača zatečeno stanje prije ograničavanja rasta cijena u studenom prošle godine”, rekao je jučer za Betu direktor tog udruženja Zdravko Šajatović.

Dodao je da zbog rasta cijene pšenice na tržištu, koja je sada 42 dinara po kilogramu, više nije moguće prodavati brašno po cijenama od 36 do 44 dinara jer je u vrijeme ograničavanja cijene brašna pšenica koštala 23 dinara. Mlinari, prema njegovim riječima, sada prave velike gubitke u proizvodnji brašna i bit će prinuđeni smanjiti isporuku malih pakiranja, do pet kilograma i brašno ponude u većim pakovanjima, od 25 kilograma čija cijena nije zamrznuta. Šajatović kaže kako ni nakon više intervencija nisu dobili odgovor od države kada će platiti dug. “Minimalna cijena brašna, sada kada je cijena pšenice dostigla 42 dinara je 54,6 dinara”, rekao je Šajatović.

“Žitounija” je nadležnim ministarstvima poljoprivrede i financija dostavila veliki broj zahtjeva da sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda iz proračuna mlinovima hitno isplate razliku između stvarne tržišne i uredbom ograničene cijene brašna tipa 500 za spomenuta tri mjeseca, ali bez ikakvog uspjeha”, naveo je Šajatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close