Mladim srpskim poljoprivrednicima treba 20.000 eura za start

Autor: Miroslav Kuskunović , 14. travanj 2023. u 08:15
Srpski poljoprivrednici po hektaru zaradi od 800 do 1.000 eura, a nizozemski čak 37.000 eura/Shutterstock

Stručnjaci procjenjuju da u narednih 15 godina trećina zemljišta neće služiti za proizvodnju hrane.

Rješenje za prehrambenu sigurnost bilo bi, između ostalog, dodjeljivanje 20.000 eura mladim poljoprivrednicima koji imaju zelenu diplomu i koji su se spremni odreći posla u javnom sektoru i koji posjeduju svoje zemljište.

Stručnjaci procjenjuju da u narednih 15 godina trećina zemljišta neće služiti za proizvodnju hrane. U uvjetima kada Srbiji nedostaju goveda i ako se zna da čak tri četvrtine hrane koja se troši potječe iz zemljišta osiromašenog humusa, srpski agro stručnjaci ponudili su na Agrobiznis forumu u Banji Koviljači nekoliko modela razvoja za naredna desetljeća.

Do sada je važilo energetski neovisna država je i ekonomski samostalna. Međutim, klimatske promjene, nesigurni prinosi, nestabilni lanci opskrbe, pred gospodarstva svih zemalja pored energetske nametnule su i potrebu stvaranja prehrambenog suvereniteta.

Srpski poljoprivrednici po hektaru zaradi od 800 do 1.000 eura, a nizozemski čak 37.000 eura. Srpski poljoprivredni stručnjaci uvjereni su kako bi to mogli i srpski farmeri prelaskom sa agrarnog na industrijsko stočarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close