Mladenović: Beogradski metro u funkciji 2029. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Podsjetio je i da će Srbija 85 posto troškova izgradnje metroa financirati iz kredita, dok će preostalih 15 posto platiti vlastitim sredstvima.

Prva faza prve linije beogradskog metroa (od Makiša do Karaburme) bit će gotova za četiri godine, bit će puštena u promet 2029., ali pod uvjetom da kopanje tunela počne prema planu, tj. tijekom 2026. godine, kazao je ovih dana v.d direktora JKP “Beogradski metro” Andreja Mladenović.

On je nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji između te tvrtke i Fakulteta primijenjenih umjetnosti u Beogradu rekao da se “smanjuje” nepovjerenje građana kada je riječ o ovom građevinskom projektu.

Prema njegovim riječima, tunele će kopati dvije mašine, takozvane “TBM”, koje će biti specijalno napravljene za beogradski metro, jer će se praviti za specifičnu veličinu traženih tunela, u skladu s geologijom, piše Nova ekonomija.

Samo za proizvodnju TBM-ova trebat će dvanaest mjeseci. Mladenović je dodao da se ti strojevi (kada se spuštaju u zemlju) ne smiju zaustavljati, jer će inače ostati u zemlji, a “njihovo vađenje je vrlo skup i težak proces”.

“Proces izgradnje tunela i kolodvora je sinkroniziran. Prvo ćemo izgraditi dva poligona, tako ih zovu. To su stanica Bele vode i okno kod Pančevačkog mosta. Tamo će biti postavljena dva TBM-a, dva stroja.

Prije toga će započeti izgradnja stanica na nadzemnom dijelu. Ali sama izgradnja tunela je povezana sa stanicama, jer kroz stanicu prolazi TBM”, rekao je Mladenović. Na pitanje koliko košta izgradnja jedne stanice, Mladenović je rekao da će “to biti objavljeno”, jer cijena ovisi o njihovoj veličini.

Podsjetio je i da će Srbija 85 posto troškova izgradnje metroa financirati iz kredita, dok će preostalih 15 posto platiti vlastitim sredstvima.

Mladenović je naveo i da se istovremeno radi na projektovanju druge faze prve linije, odnosno poteza od Pančevačkog mosta do Karaburme, te da će studija biti gotova do rujna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close