MK Grupa poručuje: Nemamo značajnije planove s Addiko bankom

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2023. u 06:22
Poznato je da je bankarstvo jedan od udarnih sektora u koje Kostić ulaže/M. Lukunić/PIXSELL

Kostić brzo povećava svoj udjel u toj banci pa je već stigao do 7,33 posto udjela.

Jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi u regiji Miodrag Kostić počeo je posljednjih mjeseci aktivno kupovati udjele u Addiko banci.

Prve informacije o kupovini stigle su još u rujnu prošle godine da bi zasad posljednja vidljiva kupovina bila obavljena u prosincu. Iz javno objavljenih podataka vidljivo je da Kostić brzo povećava svoj udjel u toj banci pa je već stigao do 7,33 posto udjela.

Poznato je da je bankarstvo jedan od udarnih sektora u koje Kostić ulaže, uz turizam, nekretnine, hranu i energetiku. No, iz MK Grupe poručuju kako nemaju ozbiljnih planova vezanih uz tu investiciju.

Ubrzana kupovina dionica
MK Grupa za portal N1 navodi da je riječ samo o prošlogodišnjim tržišnim kretanjima te da nema značajnijih planova za daljnji otkup dionica ove banke.

Sama Addiko banka iz Beča na svojim službenim stranicama navodi da je krajnji vlasnik Credit Suisse AG, koja je kupnjom na Bečkoj burzi stekla 7,33 posto vlasništva u ovoj austrijskoj banci – Miodrag Kostić preko tvrtke Infinity Management Limited.

”Kupnja 7,33 posto dionica Addiko banke, od strane tvrtke Infinity Management Limited, isključivo je rezultat prošlogodišnjih tržišnih kretanja”, navodi MK Group u odgovoru portalu N1.

Iako su mnogi ovaj potez protumačili kao Kostićevu ambiciju da preuzme veći udjel, ističu da nema značajnijih planova za daljnji otkup dionica ove banke.

”Naglašavamo da stjecanje udjela u ovoj banci apsolutno nije vezano za poslovanje AIK banke, kao ni MK Grupe”, navodi se u odgovoru MK Grupe portalu N1.

Tko su vlasnici Addiko banke?
Vlasnik Addiko banke – matične “banke majke” u Austriji, vlasnik je i svih šest banaka kćerki u pet zemalja regije: Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, gdje posluje kroz dvije banke, zatim Crnoj Gori i – Srbiji.

Prema službenoj stranici matične banke u Beču, Addiko Group opslužuje približno 800.000 klijenata kroz mrežu od 155 poslovnica. Vlasnička struktura je prilično razmrvljena pa svi suvlasnici Addiko banke u Beču posjeduju manje od 10 posto dionica, dok oko 40 posto drže dioničari s manje od četiri posto dionica. Suvlasnik s najvećim brojem dionica je DDM Invest iz Švicarske s udjelom od 9,90 posto, a slijedi ga EBRD s udjelom od 8,40 posto.

”Prema obavijesti brokersko-dilerskog društva BDD M&V Investments od 6. prosinca 2022. godine, Credit Suisse AG, koja ima 7,33 posto udjela u dionicama Addiko banke, dioničar je Infinity Management Limiteda, čiji je krajnji vlasnik Miodrag Kostić”, navodi Addiko banka iz Beča na svojim službenim stranicama. Vlasnik AIK banke je Brokersko-dilersko društvo M&V Investments a.d. Beograd, čiji je stopostotni vlasnik Miodrag Kostić.

U proteklom razdoblju AIK banka kupila je Jubanku (izvorno Jubanka, kroz privatizaciju je prodana grčkom vlasniku i preimenovana u Alfa banku, da bi joj AIK nakon kupnje vratila staro ime i zatim je integrirala u AIK banku).

Tada je AIK banka preuzela 100 posto vlasništva slovenske Gorenjske banke čime je ušla na tržište Europske unije. Tijekom 2021. otkrivena je namjera AIK banke da kupi Sberbank u cijeloj regiji – čak je potpisan i ugovor koji to regulira – no rat u Ukrajini s početka 2022. i sankcije Rusiji koje su iz njega proizašle “ubrzale” su zemlje regije. koje podružnice ove ruske banke (Sberbank) prodaju bankama i tvrtkama “na licu mjesta”.

Tako je 1. ožujka prošle godine AIK banka kupila i već sljedeći dan preimenovala Sberbank Srbija u Našu AIK banku, da bi konačno pripajanje bilo završeno 1. prosinca 2022. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close