MK Group: Prihodi i dobit rastu, najavljene velike investicije

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

MK Grupa je u posljednjih pet godina uspjela udvostručiti svoju vrijednost, a značajni planovi i investicije tek predstoje.

MK Grupa ostvarila je poslovni prihod od 420 milijuna eura te povećanje prihoda i neto dobiti od 30 posto, priopćeno je na predstavljanju izvješća o održivom poslovanju (ESG) te kompanije.

Čelnici su najavili da će u sljedećem investicijskom ciklusu do 2026. godine uložiti oko 1,6 milijardi eura, od čega će najviše otići u zelenu energiju, čak 900 milijuna eura.

Najviše u OIE
ESG izvješćivanje je proces kreiranja i objave izvješća poduzeća o utjecaju koje njegovo poslovanje ima na okoliš (environmental), društveno okruženje (social), kao i na način na koji upravlja organizacijom (governance). Poseban doprinos u narednom razdoblju dat ćemo kroz nova ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, rekao je Mihailo Janković, direktor MK Grupe.

U okviru planova održivog razvoja, podsjetio je Janković, MK Grupa ima tri vjetroelektrane te su se obvezali “do 2026. godine smanjiti emisiju ugljičnog dioksida i drugih plinova s ​​efektom staklenika za 25 posto”. Direktor MK Grupe istaknuo je činjenicu da su 50 posto stalno zaposlenih u MK Groupu žene, a čak 40 posto žena na rukovodećim pozicijama, te da im je plan taj broj povećati na 50.

Kako je nedavno objavio potpredsjednik MK Grupe Aleksandar Kostić, MK Grupa je u posljednjih pet godina uspjela udvostručiti svoju vrijednost, a značajni planovi i investicije tek predstoje. Govoreći o razvoju bankarskog sektora, rekao je da njihova AIK bankarska grupacija sada ima aktivu od oko 9 milijardi eura, a da je plan u idućih pet godina dosegnuti minimalno 20 milijardi eura.

Ogromne investicije

Čelnici su najavili da će u sljedećem investicijskom ciklusu do 2026. godine uložiti oko 1,6 milijardi eura.

“Imamo ambicije otvoriti barem još jedno ili dva tržišta na području bivše Jugoslavije, bilo kupnjom banke ili širenjem postojećeg poslovanja”, rekao je Kostić.

Kada je u pitanju poljoprivreda, Kostić je rekao da ima dosta prostora za unapređenje poslovanja u okviru postojećih privrednih subjekata.

“Recimo da u narednom razdoblju ne kupujemo nove šećerane, nego ulažemo unutar Sunoka, da budemo još bolji i da uđemo u grane koje su komplementarne industriji šećera. Također, plan je biti još učinkovitiji u poljoprivredi.

Carnex posljednjih godina konstantno raste i ako želimo ostati najbolji, biti lider prvenstveno u kvaliteti i izvozu, moramo izgraditi novu tvornicu. Riječ je o investiciji od 40, 50 milijuna eura”, naveo je Kostić. Energetika, odnosno obnovljivi izvori energije, sektor je u koji će MK Group svakako najviše ulagati, najavio je Kostić.

“ Plan nam je do 2028. imati 1 GW uglavnom iz vjetra, a ako uspijemo realizirati investiciju velike solarne elektrane iznad Tornja, onda će to biti do 1,5 GW instalirane energije iz OIE. Kada je dobar dan, kada puše vjetar i kada je sunčan dan, to je negdje oko 20 posto, 25 posto ukupne proizvodnje struje u Srbiji”, istakao je on.

Nekretnine i turizam
MK Grupa planira proširiti svoje poslovanje na poslovanje nekretninama i hotelijerstvo. Posljednja investicija je Petram Resort u Savudriji, a u planu su i novi projekti u regiji.

Namjera je da otvorimo Sveti Stefan u punom kapacitetu, kao i da nađemo model da investiramo u Budvansku rivijeru, bilo kao manjinski partner, bilo kao većinski vlasnik ukoliko država odluči da svoje vlasništvo prenese na nas. Sve su to planovi koje želimo ostvariti u sljedećih pet godina”, zaključio je Kostić.

Komentirajte prvi

New Report

Close