MK Group počinje prvi agrosolarni projekt

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2022. u 07:00
Planirana je godišnja proizvodnja 832 gigavatsata zelene energije/Shutterstock

Ispod solarnih panela odvijat će se održiva poljoprivredna proizvodnja i dobivati zeleni vodik.

Kompanije Fintel Energija i MK Group potpisale su memorandum o razumijevanju s kineskom kompanijom PowerChina, čime je počela realizacija zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli, u Vojvodini, a investicija je vrijedna 340 milijuna eura.

Nakon što su se pozicionirali kao lideri u proizvodnji struje iz energije vjetra, Fintel Energija i MK Group pokreću izgradnju energetsko-poljoprivrednog postrojenja koje koristi energiju sunca i u isto vrijeme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela.

Riječ je, kako se navodi, o prvom projektu tog tipa na Balkanu i najvećem u Europi.

”Potpisivanjem sporazuma pokazali smo zainteresiranost obje strane za sudjelovanje u projektu. Posebno značajan korak je izgradnja pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja počinje u sljedeća tri mjeseca”, navedeno je u priopćenju partnera u projektu.

Projekt Agrosolar prostirat će se na 770 hektara, na području Općine Kula. Solarna elektrana bit će kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 gigavatsata. ”Na taj način nastavljamo pridonositi ostvarenju cilja Srbije da udjel energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 posto do 2040.”, rekao je Tiziano Giovannetti, glavni direktor Fintel Energije.

Andrija Vuković, direktor odjela za financije i rizike MK Groupa, rekao je da Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

Oba područja su, kako je dodao, dio agende MK Groupa, ali i nacionalne strategije Srbije, a projekt će donijeti još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, budući da će u drugoj fazi biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodika, koje će se napajati iz solarne elektrane. ”Ova tehnologija omogućit će i dnevnu proizvodnju 300 tona mineralnog gnojiva urea”, objasnio je Vuković.

Kineska kompanija PowerChina jedna je od najvećih građevinskih kompanija na svijetu kad je riječ o infrastrukturi i energetici.

Fintel Energija i MK Group Miodraga Kostića 2015. otvorili su vjetropark Kula, snage 9,9 megavata, a godinu dana kasnije i vjetropark La Piccolina, snage 6,6 megavata. Nakon pokretanja vjetroparka Košava u Izbištu 2019., snage 69 megavata, čak 45.000 potrošača koristi zelenu struju.

Komentirajte prvi

New Report

Close