MK Group i Alfi Green Energy Fund ulažu 155 milijuna eura u vjetropark

Autor: Poslovni dnevnik , 06. veljača 2023. u 07:00
Vjetroturbine koje će biti postavljene u ‘Krivači’ isporučit će njemačka Nordex grupa/Shutterstock

MK Grupa godinama ulaže u obnovljive izvore energije, a dugoročna strategija tvrtke je daljnje širenje u tom području.

Tvrtka MK Group i slovenski investicijski fond Alfi Green Energy Fund ulažu 155 milijuna eura u partnerski projekt vjetroparka “Krivača”. Završetak je planiran za kraj 2023. godine. “Krivača” je prvi vjetropark koji će se graditi u istočnoj Srbiji, a prostirat će se na 56 četvornih kilometara na području općine Golubac. S kapacitetom od 105,6 megavata (MW) i 22 vjetroturbine proizvodit će 310 gigavat sati (GWh) zelene električne energije godišnje.

To je jednako opskrbi oko 75.000 kućanstava i smanjenju emisije ugljičnog dioksida za oko 115.000 tona godišnje. Predsjednik Uprave MK Grupe Mihailo Janković rekao je da kompanija već godinama ulaže u obnovljive izvore, a dugoročna strategija tvrtke je daljnje širenje u tom području.

“Kroz samostalna i partnerska ulaganja, radimo na razvoju projekata korištenja energije vjetra ukupne snage preko 320 MW, kao i solarne energije 660 MW, što su ulaganja vrijedna blizu milijardu eura za idućih pet godina”, rekao je Janković. Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables, kazao je kako su ponosni što su dio zelene tranzicije Adria regije.

“Kao najveći investicijski fond za obnovljive izvore energije u regiji, Alfi Green Energy Fund ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vjetroelektrana i solarnih elektrana diljem JI Europe, što će doprinijeti dekarbonizaciji i većoj sigurnosti opskrbe. zelene energije”, kazao je Bajrić. Direktor korporativnih financija Erste grupe Wolfgang Hargassner rekao je da financiranje VE “Krivača” predstavlja veliku prekretnicu za srpski energetski sektor.

“Realizacija ‘Krivače’ bila je moguća samo zahvaljujući snažnom angažmanu svih strana, uključujući investitore, banke, savjetnike, kupaca, dobavljača turbina i mnogih drugih”, rekao je Hargasner.

Vjetroturbine koje će biti postavljene u “Krivači” isporučit će njemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svjetskih proizvođača, čiji je ovo prvi projekt u Srbiji. Ovo je ujedno i prvi projekt OIE u zemlji koji uključuje ugovor o komercijalnoj kupnji električne energije (PPA), koji je sklopljen sa švicarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO.

Komentirajte prvi

New Report

Close