Miodrag Kostić želi ovladati Addiko grupom, dao ponudu za još 17% dionica

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Čelnik MK Grupe nudi 17,50 eura za preuzimanje, a posljednja cijena po kojoj se trgovalo dionicama banke prije te objave bila je 16 eura.

Srbijanski biznismen Miodrag Kostić preko svoje tvrtke Agri Europe Cyprus želi povećati svoj udio u Addiko Bank AG.

Kostić, koji je ranije preko svoje tvrtke Infinity Management Limited stekao 10 posto udjela u ovoj banci, želi kupiti do 3,3 milijuna dodatnih dionica, odnosno 17 posto udjela.

Detalji ponude
Kostić će putem javne ponude za preuzimanje dionica platiti cijenu od 17,50 eura. Posljednja cijena po kojoj se trgovalo dionicama Addiko banke prije ove objave bila je 16 eura. Ukupno bi privatne prodaje i ponude trebale doseći do 5,26 milijuna dionica – dakle do 26,99 posto udjela.

Za sklapanje ovog posla morat će se pričekati regulatorno odobrenje austrijske Uprave za financijsko tržište (FMA) i Europske središnje banke (ECB), kao i regulatorno odobrenje banaka u Srbiji, Crnoj Gori, Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Sloveniji te ostale uobičajene uvjete zaključenja transakcije.

Regionalna težina

Kostićev financijski holding uključuje kreditne i financijske institucije u regiji – Gorenjsku banku, AIK banku, Eurobank Direktnu, M&V Investments i GB Leasing.

Romeo Collina iz Uprave Agri Europe komentirao je: “Grupa je posljednjih godina uspješno rasla i proširila se u nekoliko zemalja, zauzimajući vodeću poziciju u jugoistočnoj Europi. Addiko Bank za nas predstavlja financijsku instituciju sa zanimljivim poslovnim modelom i geografskom diversifikacijom, a obje savršeno odgovaraju našoj namjeri, našoj predanosti povećanju naše prisutnosti na Balkanu, regiji za koju vjerujemo da ima visok ekonomski rast i potencijal stvaranja vrijednosti.

Kostićev financijski holding uključuje kreditne institucije i financijske institucije koje posluju u jugoistočnoj Europi – Gorenjsku banku, AIK banku, Eurobank Direktnu, M&V Investments i GB Leasing. Grupacija i njezine podružnice imaju ukupnu bilancu od oko 8,8 milijardi eura, neto krediti iznose oko 5,1 milijardu eura, depoziti oko 6,7 milijardi eura, a temeljni kapital oko 1,2 milijarde eura.

Krajem prošle godine najavljeno je da u narednom razdoblju MK Grupa planira značajna ulaganja u svim sektorima u kojima posluje. Najveća ulaganja očekuju se u segmentu obnovljivih izvora energije, u planu je širenje bankarskog poslovanja kako u Srbiji tako i u regiji, kao i daljnji razvoj hotelskog poslovanja.

Investicijski planovi
Osim ‘greenfield’ ulaganja u ovom segmentu, grupacija želi ulagati u Budvansku rivijeru u Crnoj Gori i zainteresirani su da s državom pronađu najbolji model za realizaciju toga. Najavio je to potpredsjednik MK Grupe Aleksandar Kostić na nedavnom CEO Summitu održanom u Beogradu. Prema njegovim riječima, MK Grupa je u posljednjih pet godina uspjela udvostručiti svoju vrijednost, a značajni planovi i investicije tek predstoje.

Govoreći o razvoju bankarskog sektora, rekao je da njihova AIK bankarska grupacija sada ima aktivu od oko 9 milijardi eura, a da je plan u idućih pet godina dosegnuti minimalno 20 milijardi eura.

“Imamo ambicije otvoriti barem još jedno ili dva tržišta na području bivše Jugoslavije, bilo kupnjom banke ili širenjem postojećeg poslovanja”, rekao je tada Kostić.

Komentirajte prvi

New Report

Close