Ministar Đurović nada se do jeseni novom investitoru za nikšićku Željezaru

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2022. u 06:12
Tosčelik je krajem travnja 2021. zaustavio proizvodnju u bivšoj Željezari/I. Čagalj/PIXSELL

U dosadašnjim razgovorima turska kompanija izjasnila se da od prodaje fabrike nije odustala, te da su, ako postoje zainteresirani investitori, spremni ući u otvorene pregovore.

Crnogorska Valada nastavlja poduzimati aktivne mjere kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje za radnike Željezare Tosčelik u Nikšiću, izjavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i dodao da se nada da će se do rujna/septembra naći novi investitor, piše portal eKapija.com.

Đurović je u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na pitanje poslanika Radničke partije Maksima Vučinića, kazao da Vlada ulaže maksimalne napore, u okviru svojih nadležnosti, da pomogne u pregovorima kako bi se pronašlo rješenje u korist i vlasnika i radnika.

Nova zapošljavanja
– Imajući u vidu da je nekoliko uspješnih kompanija iz regije pokazalo zanimanje za preuzimanje nikšićke Željezare, nadamo se da će se do septembra naći novi investitor koji bi preuzeo fabriku. Time bi se riješila sudbina, ne samo 229 radnika, već bi se kreirao prostor za otvaranje novih radnih mjesta – rekao je Đurović.

Ministar je naglasio da su u redovnoj komunikaciji i da traže model za povoljno rješenje.

– Traju pregovori i sa zainteresiranim investitorom, Miodragom Davidovićem. Ima još par investitora koji pokazuju određeni vid interesovanja, ali sada ne mogu reći nešto konkretno, jer su to ipak pregovori dva privatna subjekta – objasnio je Đurović.

On je naveo da se nada da, ipak, postoji interesovanje ljudi koji imaju potencijal i mogućnost da pokrenu proizvodnju ili da je prošire i inoviraju.

– Stoga ne gubimo nadu. Imamo još vremena i prostora za pregovaranje i nadam se da ćemo do jeseni doći do adekvatnog rješenja – poručio je mnistar Đurović.

90 posto plaće
Poslanika Vučinića zanimalo je što resorno ministrstvo i Vlada planiraju napraviti ako menadžment Tosčelika bude odlučan u namjeri da prekine proizvodnju, promijeni namjenu fabrike i otpusti 229 radnika.

Đurović je podsjetio da je turska kompanija Tosčelik, usljed nepovoijne situacije na tržištu čelika i loših poslovnih rezultata, krajem travnja/aprila prošle godine zaustavila proizvodnju u pogonima bivše Željezare, pri čemu su radnici, njih 262, poslani na plaćeni odmor uz isplatu 90 posto zarade.

Ministar je podsjetio da je s predstavnicima menadžmenta iz Nikšića i iz matične kompanije – Tosyali holding grupe, kao i sa Davidovićem, održano više sastanaka.

– U tim je razgovorima turska kompanija jasno rekla da se od prodaje fabrike nije odustalo, te da su, ukoliko postoje zainteresirani investitori, spremni ući u otvorene pregovore – zaključio je ministar Đurović.

Komentirajte prvi

New Report

Close