Minimalac u Srbiji 10.000 dinara ispod potrošačke košarice

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2023. u 05:47
Nije realno da novi pregovori o povećanju uključe paket za ostatak 2023./S. B. Babić/PIXSELL

Duško Vuković, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije SSSS, podsjeća da su se sindikati do sada borili da minimalna zarada bude izjednačena s iznosom minimalne potrošačke košarice.

Zbog razmimoilaženja u stavovima sindikata i Ministarstva financija pregovori o minimalnoj cijeni rada u Srbiji nastavit će se u kolovozu, ali najvjerojatnije ne onako kako su to zamislili sindikati – da se pregovara oko podizanja minimalne zarade u drugoj polovini 2023., piše Politika.

Predstavnici sindikata razočarani su jer izvršna vlast i poslodavci smatraju da radnici koji žive od minimalne zarade, a takvih je oko 400.000, trebaju čekati 2024. da bi im se podigla plaća koja u prosjeku sada iznosi 40.000 dinara mjesečno (oko 340 eura).

Duško Vuković, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije SSSS, podsjeća da su se sindikati do sada borili da minimalna zarada bude izjednačena s iznosom minimalne potrošačke košarice, čija je trenutačna vrijednost iznad 50.000 dinara (426 eura), ali najavljuje i da će se promijeniti smjer pregovora.

“Kad god da počne nova runda pregovora, velika je mogućnost da zahtjevi sindikata budu da se minimalna zarada poveća za čak 10% u odnosu na iznos minimalne potrošačke košarice, a ne, kako smo do sada zahtjevali, da bude bar u razini minimalne košarice.

To će biti stav sindikata, bilo da se razgovara o povećanju minimalca za 2023. ili 2024.”, najavljuje Vuković i podsjeća da su građani na minimalcu već sada u zaostatku za jednu minimalnu zaradu, kada se to uporedi s iznosima minimalne potrošačke košarice za prva četiri mjeseca ove godine.

“Za prva četiri mjeseca 2023. radnici su u zaostatku već više od 41.000 dinara, i to pod pretpostavkom da je i u travnju bio isti iznosi minimalne potrošačke košarice kao u ožujku (50.661 dinara), a vjerojatno nije.

To znači da su za prva četiri meseca 2023. građani zaposleni na minimalcu primili oko 160.000 dinara, a više od 201.000 dinara su potrošili na minimalnu potrošačku košaricu”, objašnjava Vuković.

Sindikati su tražili da se minimalac poveća već u ovoj godini zbog visoke inflacije, dok su predstavnici ministarstva iznjeli podatke na osnovu kojih je zaključeno da se o minimalcu može pregovarati samo za 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close