Milijarda eura stranih investicija u građevinski sektor u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2023. u 07:00
Gledajući zemlje iz kojih dolazi kapital, iznenađenja nema/Shutterstock

S godišnjim porastom od 13,6 posto u odnosu na prethodni rekord u 2021. godini, ostvaren je novi “rekord” u priljevu prekograničnog kapitala.

U 2022. Srbija je imala 4,4 milijarde eura izravnih stranih ulaganja. S godišnjim porastom od 13,6 posto u odnosu na prethodni rekord u 2021. godini, ostvaren je novi “rekord” u priljevu prekograničnog kapitala.

Podaci Narodne banke Srbije o tome još su preliminarni. Za sada su točni oni za prva tri kvartala koji pokazuju da je u tom razdoblju ovdje uloženo oko tri milijarde eura.

Najviše je uloženo u prerađivačku industriju, ukupno 1,3 milijarde eura, a unutar te grupe najviše, 443 milijuna, u proizvodnju gume i plastike. Slijede ulaganja u proizvodnju motornih vozila od gotovo 300 milijuna eura, proizvodnju osnovnih metala 123 milijuna, te prehrambenu industriju 116 milijuna.

U prva tri tromjesečja prošle godine u građevinski sektor uloženo je milijardu eura, a paketu treba dodati i transakcije nekretninama vrijedne 226 milijuna. Velika su bila i ulaganja u trgovinu, oko 300 milijuna eura. Gledajući zemlje iz kojih dolazi kapital, iznenađenja nema. I tu je jasno da je EU glavni gospodarski partner, jer su ovi investitori uložili 1,6 milijardi eura.

Investitori iz ostalih europskih zemalja uložili su 608 milijuna. Najviše iz Velike Britanije, 260 milijuna eura, Švicarske 162 milijuna i Ruske Federacije 57 milijuna. Kina je i dalje veliki ulagač s milijardu eura, a Japan s oko 200 milijuna. Iz SAD-a je stiglo 95 milijuna eura.

NBS navodi da Srbija od 2016. bilježi kontinuirani rast priljeva stranih stranih ulaganja. Ovaj trend rasta privremeno je usporen tijekom 2020. godine kao posljedica prvog šoka od izbijanja pandemije, no opet je tijekom 2021. priljev stranih stranih ulaganja zabilježio rekordan iznos u tom trenutku od 3,9 milijardi eura, tako da je u prethodne tri godine ostvaren ukupan priljev od 11,3 mlrd. eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close