Med u srpskim trgovinama: Prevladavaju lažnjaci!

Autor: Miroslav Kuskunović , 26. rujan 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Višak šećera U čak 88 posto uzoraka meda u srpskim trgovinama utvrđeno da je dodana neka vrsta šećera, a struka ovakve rezultate naziva skandaloznima.

Od 25 uzoraka meda na srpskom tržištu koji su ispitani prema novoj akreditiranoj metodi za prepoznavanje krivotvorina hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti. U čak 88 posto uzoraka utvrđeno je da je medu dodana neka vrsta šećera u različitim postocima. Kako je Politika već pisala, u Srbiji je počela kontrola prema takozvanoj EIM-IRMS metodi za ocjenu autentičnosti prehrambenih proizvoda, koja je rezultat višegodišnjeg znanstveno-istraživačkog rada diplomiranog inženjera tehnologije Ivana Smajlovića. Inicijator prvog ovakvog istraživanja tržišta je Klaster “Ujedinjeni za kvalitetu” u suradnji s “Pokretom potrošača za kvalitetu hrane” zbog nemogućnosti borbe protiv patvorenog meda na domaćem tržištu nakon višegodišnje borbe.

Analize kvalitete

No, kako navode, ovo je tek početak jer je ovom akreditiranom metodom moguće utvrditi krivotvorine i u drugim proizvodima. Kako doznaje Politika u tijeku su analize kvalitete vina i rakija na srpskom tržištu. U Savezu pčelarskih organizacija SPOS, koji je objavio rezultate, kažu da su se pošteni proizvođači meda, vina i rakija udružili u Klaster “Ujedinjeni za kvalitetu” s ciljem suzbijanja nelojalne konkurencije, odnosno konačnog potpunog izbacivanja iz tržište svih krivotvorenih meda, vina i rakija, i ne samo njih, nego i sokova, mlijeka i drugih proizvoda. “ Klaster je surađivao s Udrugom “Pokret potrošača za kvalitetu hrane” i laboratorijem “Ana Lab” iz Pančeva, koji su omogućili analize po najpovoljnijim cijenama za pokret potrošača. Skandalozno je do kakvih smo rezultata došli. U ovoj godini, kada su pčelari na prosjačkom štapu, netko se obogati prodajući šećer kao med. I ne vara samo potrošače i tržišta, nego i državu utajom poreza. Podsjećamo, PDV na proizvode od šećera iznosi 20 posto, a na med samo 10 posto. Razlika ide direktno u džep falsifikatora, kazao je za Politiku Rodoljub Živadinović, predsjednik SPOS-a. Klaster proizvođača pozvao je državu da ovaj laboratorij uvrsti na popis onih u koje veterinarski inspektori mogu slati službene uzorke meda i drugih proizvoda na analizu, budući da u Srbiji postoji akreditirana metoda za utvrđivanje autentičnosti proizvoda. Inače, srpski mediji tvrde kako je Srbija prva zemlja u svijetu koja ima specijalizirani akreditirani laboratorij ovog tipa, sa akreditiranom EIM-IRMS metodologijom koja je priznata na razini Međunarodne organizacije za vino i vinovu lozu i dio je službene domaće regulacije kao metoda ispitivanja kvalitete vina.

Kako je za Politiku rekao Ivan Smajlović, riječ je o univerzalnom rješenju za otkrivanje gospodarskih prijevara ne samo u sektoru proizvodnje vina, već i u medarstvu, zatim proizvodnji voćnih rakija i jakih alkoholnih pića, voćnih sokova, voća nektare i srodne proizvode, kao i svježeg mlijeka.

Široko ispitivanje

Udruga “Pokret potrošača za kvalitetu hrane” prvo istraživanje tržišta pokrenula je 11. rujna, kada je uzorkovano 25 različitih uzoraka meda iz sedam trgovina velikih trgovačkih lanaca u Pančevu. Med je proban u trgovinama Aman, Dis, Gomex, Idea, Lidl, Maxi i Mere market. Uzorkovanje je izvršio akreditirani laboratorij Centra za ispitivanje hrane iz Beograda, navode iz ove udruge. Uzorkovane su dvije jedinice svakog proizvoda (s istim LOT brojevima, istim datumima i vremenima punjenja), pri čemu je jedna jedinica uzorkovana za analizu, a druga jedinica ostavljena za potencijalnu superanalizu. Uzorci meda ispitani su na autentičnost (botaničko podrijetlo šećera), a ispitivanja su obavljena u akreditiranom laboratoriju “Ana Lab” DOO Pančevo.

Komentirajte prvi

New Report

Close