Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo nad Knjazom Milošem

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2024. u 05:10
Foto: SHUTTERSTOCK

Za preostalih 46,43 posto udjela kompanija je izdvojila gotovo 90 milijuna eura.

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih pića u srednjoj Europi, preuzeo je od PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjazu Milošu i tako postao jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih pića.

Vrijednost transakcije je gotovo 90 milijuna eura. Mattoni 1873 grupa posluje u osam zemalja, sa 3400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi, Waldquelle i drugi.

Daljnja ulaganja
U Češkoj, Austriji, Bugarskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, Mattoni 1873 je ekskluzivni proizvođač i distributer PepsiCo brendova bezalkoholnih pića. U 2023. na svim tržištima na kojima posluje ova europska grupacija prodala je gotovo dvije milijarde boca, prenosi agencija Beta.

“Snagom Mattoni grupe, s punim povjerenjem u nju i kontinuitetom naših dobrih rezultata, nastavljamo razvijati Knjaz Miloš u jednog od vodećih proizvođača bezalkoholnih pića na Zapadnom Balkanu”, rekao je Marko Stanković, generalni direktor Knjaza Miloša i Mattoni na Zapadnom Balkanu.

“Daljnjim ulaganjem u Knjaz Miloš želimo graditi njegovu održivu budućnost, kroz ulaganja u kvalitetne proizvode, inovacije i stvaranje novih prilika za rast tvrtke i ljudi”, rekao je Alessandro Pasquale, vlasnik i predsjednik Mattoni 1873 grupe.

Podsjetimo, u ožujku 2019. Mattoni 1873 i PepsiCo potpisali su ugovor o kupnji 100 posto vlasništva u srpskoj tvrtki Knjaz Miloš. Tom kupnjom PepsiCo je postao vlasnik 46,43, a Mattoni vlasnik 53,57 posto proizvodnih kapaciteta Knjaz Miloša u Srbiji, kao i brendova “Knjaz Miloš”, “Aqua Viva”, “Guarana”, “ReMix” i “Gušt”.

Tu transakciju, čija cijena nije objavljena, prije pet godina odobrila je antimonopolska komisija. Tvrtka Knjaz Miloš sa sjedištem u Aranđelovcu ima povijest poslovanja dužu od 200 godina i jedan je od najvećih proizvođača mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih pića u Srbiji. Od 2015. do 2019. bila je u vlasništvu Mid Europa Partnersa.

Regionalni div
Nedavno je objavljeno da je prodaja Mattoni grupe prošle godine porasla za 18 posto, kao i da je proizvodnja porasla na više od 1,9 milijardi boca. U istom priopćenju navodi se da se zarada tvrtke vratila na razinu prije pandemije.

Najveći su proizvođač mineralne vode i vode pakirane u plastičnim ili staklenim bocama u Češkoj i Mađarskoj. U Austriji, Mattoni je na drugom mjestu u sektoru mineralnih i izvorskih voda, u Bugarskoj je na trećem mjestu u sektoru gaziranih pića.

Komentirajte prvi

New Report

Close