Materijal pojeftinio, a cijene kvadrata nepromijenjene

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2022. u 07:00
Navala Rusa i Ukrajinaca koji nisu pitali za cijenu također je utjecala na manjak stanova u ponudi u Beogradu/MILAN MARIČIĆ/ATAIMAGES/PIXSELL

Željezo je dostiglo cijenu od 109,50 dolara po toni, a pet meseci ranije koštalo je 152,63 dolara.

Zbog visoke potražnje koja diktira cijenu, stručnjaci ne potvrđuju očekivanja građana da bi moglo doći do pada cijena nekretnina, a zbog manjka novogradnje velika je navala i na stare stanove.

Milić Đoković, licencirani procjenitelj, za Blic objašnjava da to što je pojeftinio građevinski materijal ni ne može puno utjecati na cijenu jer materijal u cijenu kvadrata ulazi u omjeru 10-20%. Grubi građevinski radovi iznose oko 35%, pa to nikako ne može znatno oboriti cijenu kvadrata.

Prema podacima portala trejdingekonomiks, koji prati kretanja robe, valuta i dionica na velikim burzama cijene građevinskog materijala u posljednjih pet meseci znatno su opale. Željezo je dostiglo cijenu od 109,50 dolara po toni, a pet meseci ranije koštalo je 152,63 dolara.

Znatno je pojeftinio čelik, i sa 5.294,3 dolara po toni, koliko je iznosio u travnju, sada košta 4.142 dolara. Bakar je sa 4.5287 od travnja, došao na 3.6275 dolara po toni.

I izvođač radova Dejam Milenković slaže se da to neće utjecati na smanjenje cijene kvadrata u Beogradu. Slobodan stan teško je naći jer se manje gradi, a potražnja je i dalje ista. “Ljudi i dalje masovno traže stanove za kupnju, iako su cijene kvadrata svuda poskupjele. S druge strane, i dnevnice građevinskih majstora su skočile”.

Izdavanje građevinskih dozvola u odnosu na 2021. smanjeno je za oko 10% U lipnju 2022. izdano je 2.187 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 9,7% u odnosu na isti period 2021. Od ukupnog broja dozvola izdanih u lipnju, 78,1% odnosi se na zgrade, a 21,9% na ostale građevine.

Gledajući samo zgrade, 79,0% dozvola izdano je za stambene, a 21% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći dio odnosi na cjevovode, komunikacijske i električne vodove (75,4%), piše Republički zavod za statistiku.

“Gradnja je smanjena, i to se vidi. Jako je teško sad pronaći nov stan za otkup. Osim što je stopirana gradnja, utjecala je i navala Rusa i Ukrajinaca na naše nekretnine jer su bili spremni platiti svaku cijenu”, kaže Dejan Milenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close