Maloprodajni div Carrefour planira se proširiti na Srbiju

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Tvrtka Retail & More A.E. planira dovesti francuskog diva u Srbiju, ali i na nekoliko drugih tržišta regije.

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca na svijetu, francuski Carrefour, dolazi u Srbiju. Podružnica Carrefoura u Grčkoj potpisala je ekskluzivna prava zastupanja Carrefoura i na srpskom tržištu, doznaje Retail Serbia.

Tvrtka Retail & More A.E. planira dovesti Carrefour u Srbiju, ali i na nekoliko drugih tržišta na Balkanu.

Regionalno širenje
Grčka tvrtka, u suradnji s partnerima u Bugarskoj, nedavno je otvorila prve Carrefour supermarkete u Bugarskoj. Novi plan predviđa otvaranje 70 novih objekata u Grčkoj i Bugarskoj u narednom razdoblju.

Carrefour je prošle godine preuzeo sve hipermarkete Cora u Rumunjskoj i najavio nova ulaganja. Svi su objekti nedavno rebrendirani i sada rade pod okriljem Carrefoura.

Carrefour na svojoj web stranici navodi da je francuska grupacija osnovana 1959. godine i da je najveći svjetski trgovački lanac (ovisno o izvoru podataka, Carrefour je i dalje na sedmom ili osmom mjestu, ali je svakako među prvih deset kada je riječ trgovačkim lancima koji prodaju hranu).

Ističu da imaju 321.000 zaposlenih i prodaju od 80,7 milijardi eura u više od 30 zemalja (podaci za 2019.). Broj trgovina dosegao je gotovo 15.000 krajem ožujka 2024., od čega je 6.066 u Francuskoj, 6.117 u ostatku Europe, 1.477 u Južnoj Americi i 1.154 u ostalim zemljama.

Carrefour je prije tjedan dana objavio podatke za prvo tromjesečje 2024. koji pokazuju prodaju od 22 milijarde eura u prva tri mjeseca.

Najjača tržišta
Najvažnije tržište za trgovački lanac je matična Francuska, odakle dolazi gotovo polovica prihoda, točnije 10 milijardi eura. Slijedi Europa koja je donijela 6,15 milijardi te Latinska Amerika sa šest milijardi.

Prodaja je u prvom tromjesečju skočila 13,5%, a to je metrika trgovačke tvrtke, koja uzima u obzir trgovine i proizvode sličnih karakteristika (like-on-like). Podaci pokazuju da je prodaja praktički stagnirala u Francuskoj i Europi, dok je rast potaknula Južna Amerika, gdje je zabilježen skok od čak 48%, posebice u Argentini (rast od 265% pripisuje se efektu hiperinflacije).

Carrefour je bio prisutan i u Sjevernoj Makedoniji, ali je jedini hipermarket zatvorio nakon dvije godine rada. Također, već je poslovao u Bugarskoj, gdje je njihov tadašnji partner bankrotirao i posao je obustavljen.

U Srbiji, iako su veliki europski lanci prisutni već godinama, još nisu uspjeli preuzeti više od polovice tržišta. Iako stručnjaci najavljuju konsolidaciju tržišta, najveći maloprodajni igrači drže tek 46 posto tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close