Malinari u Srbiji oduševljeni poreznim izmjenama

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2023. u 06:59
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Dobrivoje Radović pojasnio je kako je malinarima, primjerice, ranije isplaćivana cijena od 200 dinara za kilogram s PDV-om.

Predstavnici udruge malinara Srbije smatraju da je izmjena poreznog pravilnika u sektoru malinarstva najbolje moguće rješenje i za državu i za proizvođače. Kako je za “Politiku” rekao Dobrivoje Radović, predsjednik udruge, malinari su u razgovoru s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede inicirali su ove izmjene. “Predstavili smo na kakve smo sve probleme nailazili proteklih godina na terenu. Mislimo da je kroz kontrolu PDV-a najbolje pratiti količine proizvedene maline, njene cijene u otkupu i izvozu”, kazao je Radović.

To je rezultiralo nalogom da se promijeni uredba po kojoj će PDV od osam posto, koji je do sada uplaćivan na račun vlasnika hladnjača, u idućem razdoblju, vjerovatno od 2024. godine, izravno biti isplaćivan proizvođačima maline. Podsjetimo, ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković nedavno je najavila da je povrat PDV-a izravno proizvođačima jedna od sistemskih mjera koje se uvode. “PDV treba završiti kod proizvođača”, kazala je Tanasković.

Dobrivoje Radović pojasnio je kako je malinarima, primjerice, ranije isplaćivana cijena od 200 dinara za kilogram s PDV-om. “Razliku od osam posto je vlasnicima hladnjača refundirala država. Sada će neto cijena ka proizvođaču biti tih 200 dinara, a osam posto će izravno biti uplaćeno na njegov račun”, objasnio je Radović.

Komentirajte prvi

New Report

Close