Mali srpski proizvođači prodiru na tržišta velikih gradova

Autor: Miroslav Kuskunović , 28. rujan 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Preko projekta “Velika – mala privreda” američke agencije za međunarodni razvoj, malim proizvođačima hrane otvorena su velika i bolje platežna tržišta Beograda i Novog Sada.

Preko projekta “Velika – mala privreda” američke agencije za međunarodni razvoj, malim proizvođačima hrane otvorena su velika i bolje platežna tržišta Beograda i Novog Sada. Do kraja petogodišnjeg projekta “Velika – mala privreda” plan je da se podigne produktivnost i profitabilnost 1.000 malih i srednjih poduzeća, prije svega u prehrambenoj industriji, poljoprivredi i proizvodnji strojeva i opreme, a također i da se u malom gospodarstvu realizira oko 50 milijuna dolara novih investicija.

Brojni izazovi

Projekt “Velika mala privreda” je petogodišnja aktivnost (2022-2027) koju financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a provodi se u partnerstvu sa ACDI/VOCA, J.E. Austin Associates, Centrom za visoke ekonomske studije (CEVES) i Fondacijom Ana i Vlade Divac.

U Srbiji postoji više od 300.000 malih i srednjih poduzeća (MSP) koja zapošljavaju dvije trećine svih zaposlenih, doprinose dodanoj vrijednosti sa preko 60 posto i ostvaruju 25 posto ukupnog izvoza. Iako Srbija bilježi zavidan ekonomski rast u posljednjem desetljeću, on je uglavnom rezultat stranih direktnih investicija i sektora informatičkih tehnologija i stimuliran je aktivnim mjerama države. Paralelno sa ovim procesom se razvija i srpska industrija koju čine upravo mala i srednja poduzeća koja dostižu kritičnu masu na tržištu, posebno u poljoprivredi i proizvodnji strojeva i opreme. Oni se suočavaju sa raznim izazovima, kao što su nepredvidivo i neprilagođeno poslovno okruženje, nedostatak i neiskorištenost financiranja… Očekuju kako će u godinama koje dolaze, mnoga od tih poduzeća postati pokretači razvoja i rasta domaće ekonomije, a za to će im biti potrebna pomoć tržišnog i institucionalnog okruženja. Projekt “Velika mala privreda” sa svojim partnerima aktivno radi na kreiranju takvog okruženja u kome će se zajednički stvarati nova digitalna, zelena i kreativna rješenja. Na krajnjem jugu Srbije prave se proizvodi od najslađeg voća. Stotinjak kilometara dalje, iz jedne od najstarijih obiteljskih vinarija izlazi oko 40.000 litara vina od odabranog organskog zrna grožđa. Zajedničko je da su im lokalna tržišta postala tijesna. Upravo su takvim proizvođačima preko projekta “Velika – mala privreda” američke agencije za međunarodni razvoj, otvorena velika i bolje platežna tržišta Beograda i Novog Sada.

“Surađujemo sa kompanijom ‘Wolt’ i to je jedan početak nadam se, stvarno očekujem jedno dobro poslovanje i jedan interesantan nastup na našem tržištu. Sada širimo na taj način tržište”, kaže Saša Jović iz vinarije “Jović”.

Širenje tržišta

Stefan Kitanović iz kompanije “Organik – Ukus prirode” navodi kako je ova prilika za njih kao male proizvođače od izuzetne važnosti zato što bi, na taj način, proširili tržište na teritoriji Beograda i Novog Sada.

“Kupci koji se odluče za naš proizvod moći će ih dobiti u roku od pola sata”, dodaje Kitanović. Oni su među prvima uključeni, ali je poziv otvoren i za druga mala i srednja poduzeća.

“Moraju biti registrirane pravne osobe ili poljoprivredna gospodarstva kao i da zadovolje određene standarde koji se prije svega tiču kvaliteta proizvoda, certifikacije, bar codova. Suština je da budu dovoljno pripremljeni za jedan tržišni nastup”, objašnjava Kristijan Popović, direktor “Wolt marketa”

Komentirajte prvi

New Report

Close