Majdanpek još jedna općina koja dobiva novu toplanu na biomasu

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2023. u 05:28
Foto: Shutterstock

Majdanpek je još jedna lokalna samouprava koja će u potpunosti prijeći na korištenje biomase u sustavu daljinskog grijanja.

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović nazočila je potpisivanju ugovora za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku u koju će biti uloženo četiri milijuna eura, priopćeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Majdanpek je još jedna lokalna samouprava koja će u potpunosti prijeći na korištenje biomase u sustavu daljinskog grijanja.

Ovom investicijom loživo ulje odlazi u prošlost, pa će se emisija sumpornog dioksida iz toplane u potpunosti eliminirati, dok će se emisija ugljičnog dioksida smanjiti za 93 posto, s 3757 tona na 263 tone CO2 godišnje.

S druge strane, procjenjuje se da će troškovi rada toplane biti niži za 15 posto, što će dodatno pozitivno utjecati na njezino poslovanje.

Ovo treba biti primjer i drugim gradovima i općinama da unaprijede svoje sustave daljinskog grijanja kako bi i oni bili visoko učinkoviti te da se utjecaj na okoliš svede na najmanju moguću mjeru”, rekla je Đedović. Majdanpek je četvrta lokalna samouprava koja će dobiti novu toplanu na biomasu.

Komentirajte prvi

New Report

Close