Mađarska strateški zauzima pozicije u srpskom energetskom sektoru

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2023. u 06:44
Foto: Shutterstock

Sasvim je jasno da bi se zajednička srpsko-mađarska tvrtka bavila kupnjom i prodajom plina na veliko jer plin za kućanstva u Srbiji još je uvijek socijalna kategorija.

Potpisivanje ugovora o osnivanju zajedničkog srpsko-mađarskog trgovca plinom samo je dio “ofenzive” Budimpešte na ansko energetsko tržište, a konkretno može značiti da će inače vrlo unosan segment trgovine “plavim energentom” Beograd prepustiti mađarskoj energetskoj kompaniji MVM, kaže Danas dobro upućeni izvor.

Tako nešto svakako predstavlja “na mala vrata” ulazak stranog kapitala u državni plinski sektor Srbije.

Plinske ambicije
Ovih dana sklopu prve sjednice Strateškog vijeća za suradnju Srbije i Mađarske, potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog srbijansko-mađarskog poduzeća za trgovinu plinom Serbhungas. Nikakvi drugi detalji oko tog angažmana nisu objavljeni osim da je riječ o tvrtki za “zajednički nastup na srpskom tržištu kada je u pitanju trgovina plinom”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nedavno da je Srbijagas, uz Elektroprivredu Srbije, prva kompanija koja će se suočiti s tim procesom..

To u praksi znači da će monopol koji Srbijagas ima kada je u pitanju opskrba potrošača “plavim energentom” u Srbiji biti ukinut, a ta tvrtka će nakon razdvajanja djelatnosti unutar plinskog sektora imati konkurenciju. Razdvajanje plinskog sektora, o kojem je govorila premijerka Brnabić, znači da se djelatnosti koje su trenutno objedinjene u javnom poduzeću “Srbijagas” dijele u posebne cjeline, kao što su, primjerice, trgovina, transport i distribucija “plave energije”.

Inače, “Srbijagas” nije jedini distributer plina u Srbiji jer postoji veliki broj tvrtki koje se time bave na lokalnoj razini. Promet bi trebao biti formiran kao posebna tvrtka u vlasništvu države preko čije bi se infrastrukture odvijala opskrba plinom u vlasništvu veledrogerija koje ga žele prodavati distributerima. Kao treći subjekt, veleprodaja plina bi se odvojila i taj bi segment mogao preuzeti Serbhungas.

– S obzirom na to da je maloprodajna cijena plina u Srbiji još uvijek socijalna kategorija, stranim trgovcima se ne isplati ulaziti u maloprodajni segment, s obzirom na niske cijene koje im ne bi omogućile željeni profit. Sukladno tome, sasvim je jasno da bi se zajednička srpsko-mađarska tvrtka bavila kupnjom i prodajom plina na veliko.- kaže sugovornik Danasa.

Kompenzacija za EPS
Dodaje da potpisivanje ugovora o osnivanju zajedničkog srpsko-mađarskog poduzeća za trgovinu plinom predstavlja svojevrsnu kompenzaciju, s obzirom da, barem u ovom trenutku, vlast u Srbiji nije odobrila izdvajanje 11 hidroelektrane u vlasništvu EPS-a u zajedničku srpsko-mađarsku tvrtku u kojoj bi upravljačka prava imala tvrtka MVM.

Mađarska želi ekspanziju na energetskom tržištu Srbije, pa je tako MVM svojedobno došao u vlasništvo srpskih tvrtki Energotehnika – Južna Bačka i Elektromontaža, kao da je Memorandum o razumijevanju o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija bio potpisan na Paliću. Beograd zakupljuje i kapacitete u mađarskim skladištima plina, dok se naš sjeverni susjed “plavom energijom” opskrbljuje “Balkanskim tokom” koji prolazi kroz Srbiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close