Mađarska i Srbija u lipnju potpisuju sporazum o novom naftovodu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2023. u 06:44
Foto: SHUTTERSTOCK

Novi naftovod značajno će povećati energetsku sigurnost za obje zemlje.

Mađarski ministrar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto najavio je na zajedničkoj press konferencije sa srbijanskom ministricom Dubravkom Đedović da Mađarska i Srbija pripremaju izgradnju novog naftovoda između Aldija i Novog Sada.

Kako je rečeno, to će pridonijeti poboljšanju sigurnosti opskrbe obiju država. U tijeku su pregovori MOL-a i Transnafte o ovoj investiciji.

Uskoro ugovor
Godišnji kapacitet ovog naftovoda trebao bi iznositi oko šest milijuna tona. Ugovor o tome mogao bi biti potpisan već na zajedničkoj sjednici srbijanske i mađarske vlade koja je na rasporedu u lipnju, otkrio je Szijjarto, prenosi portal Portfolio.hu.

Novi naftovod značajno će povećati energetsku sigurnost za obje zemlje osiguravajući pouzdan izvor nafte za njihova gospodarstva. Posebno se Mađarska uvelike oslanja na uvoz ruske nafte, a naftovod će joj pomoći u diverzificiranju izvora energije.

Također će smanjiti ovisnost zemlje o Ukrajini kao tranzitnoj zemlji za rusku naftu, koja je u prošlosti bila izvor napetosti između dviju zemalja. Za Srbiju će naftovod osigurati važan izvor prihoda putem tranzitnih naknada, a istodobno će smanjiti njezinu ovisnost o uvozu nafte.

6

milijuna tona nafte mogao bi biti kapacitet novog naftovoda

Dogovor naglašava složenost tekućih geopolitičkih napetosti između Rusije i Zapada. Međutim, odluka Mađarske i Srbije da nastave s projektom mogla bi imati implikacije na njihove odnose s drugim državama članicama EU.

Izgradnja novog naftovoda između Mađarske i Srbije značajan je razvoj za obje zemlje, osiguravajući pouzdan izvor nafte za njihova gospodarstva i povećavajući njihovu energetsku sigurnost.

Szijjarto je dodao da se zbog rata u Ukrajini Europa suočava s ozbiljnim izazovima u opskrbi energijom, a prema mišljenju stručnjaka, bit će iznimno teško pripremiti se za sljedeće zime. Istaknuo je da će na europskom tržištu biti dostupno 60 milijardi kubičnih metara manje ruskog prirodnog plina nego lani, potražnja je značajno porasla nakon ponovnog otvaranja kineskog gospodarstva, a LNG kapaciteti još nisu razvijeni do te mjere da mogu zamijeniti izgubljeni volumen.

“Mi Mađari pitanje energetske sigurnosti i dalje doživljavamo kao fizičko, a ne ideološko pitanje i stoga sigurno nećemo odustati od dobro funkcionirajućih, uspostavljenih i pouzdanih izvora”, zaključioo je. Pozdravio je i činjenicu da izgradnja novog prekograničnog dalekovoda napreduje predviđenom dinamikom, što će rezultirati udvostručenjem transportnih kapaciteta i očekuje se da će biti dovršena do 2028. godine, a sljedeći zadatak je određivanje granice točka prijelaza.

Odnosi s Rusijom
“Bliska srbijansko-mađarska energetska suradnja pruža veliku sigurnost za obje strane Ovo je jedno od najuspješnijih područja našeg strateškog partnerstva, koje je očito donijelo mnoge važne rezultate do sada”, zaključio je.

Mađarska je nedavno potpisala sporazume kako bi osigurala kontinuirani pristup ruskim energetntima, što je znak kontinuiranih diplomatskih i trgovinskih veza zemlje s Moskvom koji su zbunili neke europske čelnike usred rata u Ukrajini.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da je ruska državna energetska kompanija Gazprom pristala dopustiti Mađarskoj, ako bude potrebno, uvoz količina prirodnog plina iznad količina dogovorenih u dugoročnom ugovoru koji je izmijenjen prošle godine.

Cijena plina, koji bi plinovodom Turkstream stizao u Mađarsku, bila bi ograničena na 150 eura (163 dolara) po kubnom metru.

Komentirajte prvi

New Report

Close