Mađarska i Srbija grade naftovod

Autor: Siniša Malus , 20. travanj 2023. u 13:20
Ilustracija: Pixabay

To će pridonijeti poboljšanju sigurnosti opskrbe obiju država.

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto najavio je na zajedničkoj press konferencije sa srbijanskom ministricom Dubravkom Đedović da Mađarska i Srbija pripremaju izgradnju novog naftovoda između Algyőa i Novog Sada.
Kako je rečeno, to će pridonijeti poboljšanju sigurnosti opskrbe obiju država. U tijeku su pregovori MOL-a i Transnafte o ovoj investiciji.
– Ugovor o tome mogao bi biti potpisan već na zajedničkoj sjednici srbijanske i mađarske vlade koja je na rasporedu u lipnju, otkrio je Szijjarto, prenosi portal Portfolio.hu.
Szijjarto je dodao da se zbog rata u Ukrajini Europa suočava s ozbiljnim izazovima u opskrbi energijom, a prema mišljenju stručnjaka, bit će iznimno teško pripremiti se za sljedeće zime. Istaknuo je da će na europskom tržištu biti dostupno 60 milijardi kubičnih metara manje ruskog prirodnog plina nego lani, potražnja je značajno porasla nakon ponovnog otvaranja kineskog gospodarstva, a LNG kapaciteti još nisu razvijeni do te mjere da mogu zamijeniti izgubljeni volumen.

“Mi Mađari pitanje energetske sigurnosti i dalje doživljavamo kao fizičko, a ne ideološko pitanje i stoga sigurno nećemo odustati od dobro funkcionirajućih, uspostavljenih i pouzdanih izvora”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close