Macurina Alta Pay grupa mogla bi do 30 posto udjela u Addiko banci

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Iako je Miodrag Kostić nedavno dao ponudu za dodatnih 17 posto udjela u austrijskoj banci, čini se da bi ga u planovima mogao osujetiti poduzetnik blizak Vučićevoj SNS.

Srpska Alta Pay grupa, koja već drži gotovo 10 posto udjela u Addiko banci, mogla bi znatno povećati svoj udio u ovoj banci.

Sukladno opcijskim ugovorima koje banka ima s drugim dioničarima Addika, primjerice s Dr. Jelitzka + Partner, Alta Pay mogao bi povećati svoj udio na nešto manje od 30 posto. To proizlazi iz nekoliko investicijskih izvješća objavljenih u utorak, objavljeno je na Bečkoj burzi.

Ne žele većinski udjel
Prije nego što ugovor stupi na snagu, potrebno je pribaviti potrebna regulatorna odobrenja i odobrenja kontrole spajanja. Alta Pay trenutno drži 9,63 posto Addiko banke, a cilja na udio od 29,59 posto.

Namjera ove bankarsko-financijske grupacije nije preuzimanje većinskog udjela, poručuju iz srbijanske banke. Stjecanje udjela u Addiko bank AG dio je planova Alta Pay grupe za širenje prisutnosti u Adria regiji, dodaju.

Tko je Davor Macura?

U njegovom je vlasništvu barem desetak poduzeća. Njegov ABL Solvent kupio je nedavno imovinu IMT-a za 70 milijuna eura, a sklopio je i posao s Elektroprivredom Srbije.

Alta Pay Grupa vodeća je tvrtka u pružanju platnih usluga putem sustava od 4.100 lokacija na tržištima Srbije i Crne Gore i vlasnik je Alta banke.

Dionica Addiko AG trgovanje na Bečkoj burzi u utorak je zaključila na 17,95 eura, a od početka godine dionice su u plusu 31 posto.

Alta Pay Grupa, razvila se iz mjenjačkog biznisa, osnovanog 2008. godine. Deset godina kasnije počela je stjecati vlasničke udjele u Jubmes banci, kasnije preimenovanoj u Alta banka, kojoj je danas stoposotni vlasnik. Grupa je također preuzela platnu insituciju EKI Transfers, čime je postala i strateški partner Western Uniona za tržišta Srbije i Crne Gore.

Vlasnik Alta Paya je Davor Macura, blizak Vučićevoj Srpskoj naprednoj stranci, a u njegovom je vlasništvu i barem desetak poduzeća registriranih u Agenciji za privredne registre. Njegova kompanija ABL Solvent kupila je nedavno imovinu nekadašnje Industrije motora i traktora (IMT) za 70 milijuna eura.

Na mala vrata Macura je nedavno sklopio i posao s Elektroprivredom Srbije. Naime, Elektroprivreda Srbije je nedavno na svom portalu objavila da potrošačima nudi elektronsko preuzimanje i plaćanje računa. Međutim, nije objavila da će građani plaćati proviziju koja će se plaćati upravo Macurinoj kompaniji Alta Pay.

Kostićev interes
Uspije li u svom naumu, Macura bi preduhitrio Miodraga Kostića koji je nedavno dao ponudu za dodatnih 17 posto Addiko banke.

Kostić nikad nije krio svoju namjeru da se pozicionira kao jedan od vodećih bankara na regionalnom tržištu. U njegovu je vlasništvu srbijanska AIK banka, koja je od prije nekoliko mjeseci, kada je i službeno preuzela Eurobank Direktnu banku, druga po veličini bankarska grupacija u Srbiji, s udjelom od 13 posto u ukupnoj aktivi banaka na tom tržištu.

Prije godinu dana Kostić je preuzeo i srbijansku podružnicu Sberbanka, a od ranije pod njegovom je kontrolom i slovenska Gorenjska banka. U sastavu holdinga Agry Europe Cyprus još su i M&V Investments te GB Leasing. 

Komentirajte prvi

New Report

Close