Luke u Prahovu i Bogojevu prvi projekti koji će se realizirati s IFC-om

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2022. u 22:00
Foto: MGSI

Sporazum o suradnji u pripremi projekata javno-privatnog partnerstva.

Predstavnici Vlade Srbije i Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke, potpisali su sporazum o suradnji u pripremi projekata javno-privatnog partnerstva u području infrastrukture, priopćilo je Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture.

”Naša država će u suradnji s IFC-om za Srednju i Jugoistočnu Europu dobiti najkvalitetniju koncesijsku dokumentaciju za provedbu projekata javno-privatnog partnerstva, pri čemu će 80 posto troškova izrade oba dokumenta snositi naši partneri iz IFC-a”, rekao je ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović, nakon potpisivanja ugovora s regionalnim menadžerom IFC-a za srednju i jugoistočnu Europu Ariyem Naimom.

Prva dva projekta koja će se realizirati provedbom ovog sporazuma bit će luke u Prahovu i Bogojevu, kako je ministar ustvrdio. “To će ujedno značiti dobivanje IFC-a kao svjetski poznatog i uglednog koncesijskog savjetnika, što će dodatno privući velike svjetske tvrtke da sudjeluju u postupcima koncesije za ove luke”, rekao je Momirović.

Dodao je i da će izgradnjom deset autocesta i brzih cesta Srbija biti povezana s cijelom regijom i Europskom unijom, ali i unutar države uz najmodernije prometnice. Kako je ministar istaknuo, Srbija polako ulazi u završnu fazu izgradnje osnovne prometne infrastrukture, a danas se postavljaju temelji za puno korištenje svih prometnih kapaciteta i pozicioniranje Srbije kao prometnog čvorišta.

”Da bismo ispunili taj cilj, moramo realizirati važne projekte usmjerene na razvoj riječnog i zračnog prometa, a za realizaciju tih projekata važno je potpisivanje ovog sporazuma”, naglasio je Momirović i dodao da je Srbija dokaz da su koncesije najučinkovitije sredstvo razvoja zračne luke. Istaknuo je da beogradska zračna luka Nikola Tesla, zahvaljujući koncesionaru, danas ostvaruje iznimne rezultate, unatoč tome što je riječ o jednom od najugroženijih sektora u pandemiji.

”U Srbiji je zakonom propisano da se luke razvijaju davanjem lučkih koncesija, a u narednom periodu ćemo razmotriti razvoj intermodalnih terminala, također po modelu javno-privatnog partnerstva i koncesija”, najavio je ministar Tomislav Momirović.

Komentirajte prvi

New Report

Close