Lučić: 5G mreža bit će dostupna korisnicima u Srbiji sljedeće godine

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić najavio je da će 5G mreža biti dostupna korisnicima u Srbiji sljedeće godine.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić najavio je da će 5G mreža biti dostupna korisnicima u Srbiji sljedeće godine jer se kompanija za to pripremila i istaknuo da implementirane bazne stanice već podržavaju tu mrežu.

Lučić je za TV Prva objasnio da je Vodafone partner za razvoj digitalnih usluga te da će, kada se pokrene 5G mreža, biti pokrenut i određeni broj usluga kako bi, kako je rekao, ljudi vidjeli prednosti 5G usluga. To, naglasio je, nije samo za brzo surfanje internetom i igranje igrica, već ima i veliku primjenu u industriji.

“Srbija je domaćin EXPA 2027. i bit će vozila s automatskim upravljanjem, a to je velika prednost 5G mreže jer je vrlo malo kašnjenje signala i moguća je automatska vožnja”, rekao je Lučić.

Naglasio je da se Srbija približava brojci od oko 1,5 milijuna domaćinstava koja koriste optičke veze, kao i da je kvalitetan internet osnovni uvjet za razvoj digitalnih usluga.

Kazao je i kako u Europi postoji jasna korelacija između postotka razvijenosti svjetlovodne mreže i porasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), što znači da kvalitetan internet povećava mogućnost razvoja cjelokupnog gospodarstva.

Lučić je istaknuo i kako je ponosan na ono što je Telekom Srbija napravio u posljednjih pet godina, prvenstveno u izgradnji optičke mreže, što se smatra vrlo važnim u razvoju četvrte industrijske revolucije u Europi.

Bili smo praktički pri dnu europske ljestvice i sada počinjemo ubrzano rasti, a uz to se poboljšava kvaliteta naše mobilne mreže, rekao je direktor Telekoma Srbija.

Na komentar da su rezultate Telekoma pohvalili i kolege iz Hrvatske, podsjetio je da je ta srpska telekomunikacijska tvrtka završila investicijski ciklus izgradnje optičke infrastrukture, da se uspjela transformirati, da osim prihoda od interneta, također ima značajne prihode od televizije, kao i da je preko fonda počeo proizvoditi digitalne usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close