Lidl u Lapovu otvorio drugi logistički centar u Srbiji

Autor: Miroslav Kuskunović , 09. kolovoz 2022. u 22:00
Lidl je u Srbiji svoje prve trgovine otvorio 2018. godine, kada je izgrađen i logistički centar u Novoj Pazovi/D. Stanin/PIXSELL

Njemački trgovački lanac uložio je 70 milijuna eura u objekt koji će preuzeti opskrbu dijela trgovina i osigurati uvjete za daljnje širenje njihove maloprodajne mreže.

Njemački trgovački lanac Lidl otvorio je u Lapovu drugi logistički centar u Srbiji, na 57.000 četvornih metara, u koji je uložio 70 milijuna eura, a koji će preuzeti opskrbu dijela trgovina i osigurati uvjete za daljnje širenje Lidlove maloprodajne mreže.

Novi, najmoderniji logistički centar, ima kapacitet za skladištenje 35.000 paleta robe s pet temperaturnih režima, koji čuvaju svježinu i kvalitetu proizvoda, rečeno je na otvaranju kojem su bili nazočni Ana Brnabić, predsjednica vlade Srbije, Tatjana Matić, ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija, Dragan Čigoja, glavni direktor kompanije Lidl Srbija i Dennis Kaiser, prvi tajnik njemačkog veleposlanstva za gospodarstvo u Srbiji.

“Investicijom od 70 milijuna eura u logistički centar u Lapovu osigurali smo značajan oslonac našem poslovanju. Usto, što ćemo imati još učinkovitiju opskrbu Lidl trgovina, podjednako važno je što smo ovim ulaganjem otvorili 250 novih radnih mjesta u ovom kraju Srbije, kao i da sada naš tim čini više od 3000 kolega”, izjavio je glavni direktor kompanije Lidl Srbija, prenosi agencija Beta.

Ušteda energije
Logistički centar u Lapovu izgrađen je uz poštivanje najviših standarda održivosti, te će imati osobine “zelenog” objekta – smanjenu uporabu energije i vode, kao i manje stvaranje otpada. Ušteda energije logističkog centra u odnosu na druge objekte iznosi 45 posto, dok je potrošnja vode, korištenjem posebne vrste slavina i kišnice, manja za 80 posto.

Osim što se opskrbljuje električnom energijom iz obnovljivih izvora kroz sustav ZelEPS, logistički centar ima vlastiti izvor energije jer je na krov postavljeno 10.000 četvornih metara solarnih panela koji proizvode dio potrebne struje.

Lidl je za potrebe izgradnje logističkog centra angažirao lokalne projektantske, nadzorne i izvođačke kompanije, te je u projekt bilo uključeno 70 srpskih podizvođača. Kao dio pripremnih radova, u Lapovu je izgrađeno gotovo dva kilometra pristupnih cesta s najmodernijom infrastrukturom, nova crpna stanica i drugo.

57.000

četvornih metara veličina je logističkog centra

“Njemačka je najveći investitor po broju projekata u Srbiji, a kompanija Lidl Srbija dodatno investira u našu zemlju od 2018. i unatoč svim izazovima koji su nakon toga došli odlučila je i dalje širiti poslovanje i dodatno ulagati u srpsku ekonomiju.

I ne samo to, njihov logistički centar u Lapovu još je veći i vrijedniji od onog u Novoj Pazovi. To dovoljno govori o tome kakvo je povjerenje Lidla, ali i drugih njemačkih investitora u Srbiju, što dodatno otvara vrata novim ulaganjima u našu zemlju”, izjavila je Ana Brnabić.

Tatjana Matić je rekla kako od kompanije Lidl očekuje da, u skladu sa svojom poslovnom politikom, i dalje omogućava dobru opskrbljenost tržišta, po pristupačnim cijenama, uz uključivanje domaćih proizvođača. Ona je izrazila uvjerenje da će drugi Lidlov logistički centar doprinijeti učinkovitom poslovanju te kompanije u Srbiji i još boljoj opskrbi, po mjeri građana.

“Ponosni smo na činjenicu da je u izgradnji logističkog centra sudjelovalo 70 domaćih kompanija. To nam je olakšalo da sve dozvole izdamo na vrijeme i da se projekt završi u predviđenom roku.

Sreću nam je donio naš dobar geografski položaj, a trud i rad koji smo uložili pokazali su da naš san nije rezultat samo sreće, već i rada i posvećenosti”, rekao je Boban Miličić, predsjednik Općine Lapovo. Prema njegovim riječima, logistički centar je daleko najveća investicija u toj općini, a svakako i jedna od najvažnijih u Srbiji.

Posluju u 35 gradova
Od rujna, kada logistički centar počinje s operativnim radom, Lidlova maloprodajna mreža koja se prostire u 35 gradova Srbije i u ovom trenutku broji 61 trgovinu, opskrbljivat će se robom iz dva centra, Lapova i Nove Pazove.

Kompanija Lidl, kao dio njemačke Schwarz Gruppe, jedan je od vodećih prehrambenih trgovačkih lanaca u Njemačkoj i Europi. Posluje u 32 zemlje diljem svijeta, s više od 12.000 trgovina, kao i više od 200 logističkih centara i skladišta u 31 zemlji svijeta. Lidl je u Srbiji svoje prve trgovine otvorio 2018. godine, kao i logistički centar u Novoj Pazovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close