Leasing električnih vozila u Srbiji porast će na 25 do 30 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Potražnja za električnim vozilima neprestano raste, a podaci za Europu govore o tome da je njihov udjel oko 15 posto među svim vozilima financiranim putem leasinga.

U iduće tri godine vrijednost financiranja električnih vozila putem leasinga u Srbiji mogla bi dosegnuti nekoliko desetina milijuna eura, a aktualni podaci ukazuju na to da će leasing industrija u 2024. dostići vrijednost ugovora od milijardu eura, rečeno je na konferenciji Asocijacije leasing kompanija Srbije (ALCS) pod nazivom “Održiva mobilnost, podrška leasinga zelenoj tranziciji i digitalizacija”. Predsjednik ALCS Bojan Vračević ocijenio je uoči konferencije za Biznis.rs kako se ključni izazovi za leasing industriju nalaze u praćenju trenda promjena potreba klijenata.

Praćenje trendova

“Svjesni smo kako potrebe za mobilnošću postaju kompleksne – od posjedovanja automobila fokus se pomjera na car-sharing i slične opcije, dok je drugi važan trend potreba ‘ozelenjivanja’, odnosno elektrifikacija, i na obje promjene leasing mora odgovoriti”, istakao je Vračević, koji je i predsjednik Izvršnog odbora S-Leasinga. Naglasio je kako leasing industriji, osim njene fleksibilnosti u odnosu na banke, na ruku ide i to da izazovi sa kojima se suočava u isto vrijeme nose sa sobom veliki potencijal i signaliziraju kakva je budućnost poslovanja. “Kada je riječ o električnim vozilima, trenutno su razine financiranja, kao i prodaja, zanemarivi – ispod jedan posto. Potražnja za električnim vozilima, međutim, neprestano raste, a podaci za Europu govore o tome da je njihov udjel oko 15 posto među svim vozilima financiranim putem leasinga. Europski trend pratit će i Srbija, a naša procjena, kao ALCS, je da ćemo ubrzo, za tri godine, doći na 25 do 30 milijuna eura financiranja električnih vozila u našoj zemlji, što je povećanje od nekoliko desetina puta”, rekao je Vračević za Biznis.rs. Osim financiranja nabavke električnih vozila, leasing industrija će zelenu tranziciju podržati i na polju obnovljivih izbora energije, rečeno je na konferenciji u Privrednoj komori Srbije. “Dosta naših klijenata želi uvesti proizvodnju i korištenje električne energije iz OIE i tu vidimo veliki potencijal – leasing je pravi način da se financiraju male solarne elektrane koje se mogu staviti na krovove kuća ili poslovnih prostorija kako bi proizvodile struju”, potvrdio je Bojan Vračević u izjavi za Biznis.rs.

Važnost leasing kao dijela financijske industrije u sektoru OIE i zelene tranzicije istakao je i savjetnik ministrice rudarstva i energetike Rade Mrdak, koji je sudionike konferencije ALCS podsjetio na procjenu da su u tom sektoru potrebne investicije od oko 15 milijardi eura.

“To neće biti lako izvodljivo, a posebno je važna uloga financijskog sektora, bez koga nije moguće provesti investicije. I zato je jako važno ne samo da sagledamo projekte iz ugla financijera, već i da financijeri budu fleksibilni, razumiju drugačiji interes i na kreativan način ponude rješenja za financiranje projekata koji nam pomažu u zelenoj tranziciji”, rekao je Mrdak.

Konstantan rast

Kako potvrđuje glavni tajnik ALCS Teodora Milenković, ukoliko se nastavi porast produkcije od 19 posto, koliko je zabilježeno tijekom prvog polugodišta ove godine, na kraju 2023. ukupna vrijednost leasing ugovora dosegnut će iznos od 830 milijuna eura. “Primjenom istog trenda, sa sigurnošću očekujemo da na kraju 2024. godine vrijednost leasing ugovora bude milijardu eura”, rekla je Milenković. Među ključnim trendovima koje leasing industrija prati je i digitalizacija. Na godišnjoj konferenciji ALCS istaknuto je kako se očekuje da će u iduće dvije do tri godine trećina ugovora biti djelomično ili u potpunosti digitalna.

Komentirajte prvi

New Report

Close