Lani veliki rast uroda, a ove godine u Srbiji do 25 posto manje jabuka

Autor: Poslovni dnevnik , 21. rujan 2022. u 07:00
Iako se očekuju manje količine, to je i dalje dovoljno za domaće potrebe i izvoz/Shutterstock

Bit će teško zbog izuzetno visokih cijena energenata i transporta. Cijena prijevoza je s 3000 eura po šleperu, otišla na 11.000 do 12.000 eura, što opterećuje troškove.

U odnosu na 2021, kada je u Srbiji proizvedeno oko 513.000 tona, pad prinosa mogao bi biti od 20 do 25 posto. Berba jabuke je u tijeku, a predviđanja su da će ovogodišnji urod, za Srbiju značajnog izvoznog voća, biti umanjen.

Kako je za “Politiku” rekao profesor Zoran Keserović, jedan od vodećih stručnjaka za voćarstvo, procjene su da će urod biti manji od 20 do 25 posto u odnosu na 2021, kada je proizvedeno oko 513.000 tona jabuke.

Kako kaže, do ovoga je došlo zbog smrzavanja, ali i zbog toga što proizvođači, prošle godine, nisu na vrijeme obavili neke od potrebnih radova u voćnjacima.

Prošle godine bila je malo veća rodnost, neke sorte su čak imale i već urod od prosjeka, pa nisu mogle i ove godine, a proizvođači ih nisu dobro prorijedili. Također, imali smo i izmrzavanje. Iako se očekuju manje količine, to je i dalje dovoljno za domaće potrebe i izvoz, kaže ovaj stručnjak.

Berba sorte gala je završena, a polako se privodi kraju i zlatni i crveni delišes, a potom kreću sorte jonagold, granny smith i fuji. Keserović napominje da je problema bilo kod sorte gala jer uoči berbe bile velike količine padalina.

“Moj generalni stav je da smo u Srbiji krenuli jako žestoko u voćarskoj proizvodnji, pogotovo u tehnologiji proizvodnje jabuke. Mislim da smo sada malo zastali, a jedan od uzroka jeste i to što su proizvođači u početku podizali zasade s najkvalitetnijim sadnim materijalom, ali su kasnije prešli na slabiju kvalitetu.

To se naravno odražava i na pad prinosa, objašnjava. Kada je riječ o izvozu, kaže da su isporuke gale krenule, ali su sada malo zastale, jer su cijene pale, budući da se u Europi očekuje značajan rod. Mnogi sada skladište jabuku kako bi sačekali povoljniji trenutak.

Keserović smatra da će biti teško u idućem razdoblju pogotovo za one proizvođače koji nemaju svoje hladnjače ili nisu udruženi.

“Bit će teško zbog izuzetno visokih cijena energenata i transporta. Cijena prijevoza je s 3000 eura po šleperu, otišla na 11.000 do 12.000 eura, što izuzetno opterećuje troškove proizvodnje, ističe i dodaje da postoje i veliki problemi s radnom snagom, iako postoji veliki dolazak radnika iz inozemstva. Prema njegovom mišljenju, opstat će oni koji budu vodili računa o strukturi sortimenta i budu imali visoke prinose i kvalitetu.

I s ovogodišnjim urodom Srbija i dalje ima veliku proizvodnju jabuke. Prošle godine, recimo, ona je bila veća nego proizvodnja šljive. Dobro je što se mnoge velike kompanije okreću drugim tržištima i nije samo Rusija u fokusu.

Jabuka se već izvozi u Šri Lanku, Saudijsku Arabiju, Emirate, Indiju, Englesku, skandinavske zemlje, u čak oko 40 država, kaže Keserović i dodaje da su ruskom tržištu i dalje potrebne jabuke iz uvoza, mada i tamo neprestano niču nove velike plantaže.

Njihova cijena proizvodnje je daleko niža, cijena dizela je tamo 60 euro centi, a imaju i znatno manje troškove radne snage, dok je kod nas problem naći radnike. Napominje kako je potrebno razmišljati i promjeni politike poticaja jer subvencije, po hektaru, ne mogu biti iste za ratarske kulture, povrtlarske i voćarske kulture.

Komentirajte prvi

New Report

Close