Lani čak 300 novih startupa u Srbiji, većina ih još nije profitabilna

Autor: Poslovni dnevnik , 11. ožujak 2024. u 07:23
Foto: Shutterstock

Više od trećine novih tehnoloških tvrtki razvija proizvode iz područja umjetne inteligencije.

Srpski inovacijski ekosustav nastavlja svoj impresivan rast, s više od 300 novih startupa u posljednje dvije godine, objavila je Inicijativa Digitalna Srbija.

Ta poslovna udruga objavila je Startup Scanner 2024 – analizu okruženja u kojem posluju domaće inovativne tehnološke tvrtke usmjerene na globalno tržište.

Ubrzani rast
Istraživanje je provedeno na uzorku od 201 startupa, a realizirano je u okviru projekta “Take on an idea” koji konzorcij okupljen oko Inicijative “Digitalna Srbija” provodi u suradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), prenosi Biznis.rs.

“Rezultati istraživanja pokazuju da naš ekosustav i dalje raste velikom brzinom, što se vidi ne samo po porastu udjela “mladih” startup timova koji su još uvijek u najranijim fazama razvoja, već i po porastu broj osnivača mlađih od 30 godina u ekosustavu.

Tko je na vrhu?

Vodeći sektori su AgriTech i FoodTech sa 18,4 posto startupa, što pokazuje potencijal za inovacije u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji.

Ova dobra vijest sa sobom nosi i potrebu za većom podrškom u najranijim fazama razvoja”, rekao je Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative “Digitalna Srbija” i direktor projekta Take Up Idea. Kako je najavljeno, početkom 2024. u startup ekosustavu radilo je više od 6000 ljudi, što je gotovo dvostruko više nego prije dvije godine.

“Istraživanje pokazuje da startupi planiraju zaposliti 3000 novih ljudi, što odražava snažan optimizam svih aktera inovacijskog ekosustava i veliki potencijal ne samo za otvaranje novih radnih mjesta, već i za doprinos širem gospodarskom razvoju.

Uspjeh našeg inovacijskog ekosustava ne ovisi samo o uspjehu pojedinačnih startupa, već i o sposobnosti cijele zajednice da stvori održiv i dinamičan ekosustav koji promiče inovativnost, poduzetništvo i konkurentnost na globalnom tržištu”, rekao je Tadej Kurepa, programski direktor projekta “Take an Idea”.

Tri najveća izazova za startupe u Srbiji su – pristup financiranju, pridobijanje kupaca i zapošljavanje adekvatnog osoblja, posebno u sektoru prodaje. Najvažniji ciljevi startupa za 2024. su rast prodaje, razvoj proizvoda i rast korisnika, navodi se u publikaciji.

3000

novih radnika planiraju zaposliti srpski startupi ove godine

Polovica osnivača (50 posto) upustila se u poduzetnički pothvat kako bi riješila problem ili iskoristila tržišnu priliku. Prosječna starost osnivača startupa u Srbiji je 35,2 godine.

Čak 36 posto startupa razvija proizvod u području primjene umjetne inteligencije, a 19 posto u području obrade podataka i analitike, što odražava globalne trendove i sve veći interes za napredne tehnologije.

Većina startupa još uvijek nije profitabilna, a gotovo dvije trećine osnivača, kako stoji u publikaciji, teži izgradnji profitabilne tvrtke u vlastitom vlasništvu.

“Ova težnja ostaje u srcu poduzetničkih ambicija i odražava tradicionalni pristup osnivanju tvrtki.” S druge strane, gotovo trećina startupa, odnosno 29,9 posto, planira prodaju ili spajanje s drugim tvrtkama. Samo šest posto startupa planira izlazak na burzu (IPO).”

Ključni sektori
Raznolikost sektora u kojima startupovi najčešće posluju ukazuje na raznolikost sektora unutar startupa. Kao vodeći sektori ističu se AgriTech i FoodTech sa 18,4 posto startupa, što jasno pokazuje potencijal za inovacije u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji, koji su tradicionalno jaki u Srbiji.

Biotehnologija i medicina predstavljaju još jedno ključno područje s 11,9 posto. U svim navedenim područjima vidimo rast u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, a posebno značajnu razliku vide u obrazovnom sektoru koji je 2023. bio zastupljen s 1,8 posto, a ove godine čak 12,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close