Lanci opskrbe ključni za Srbiju, ali i cijelu regiju sve do Italije

Autor: Nadja Irena Fišić , 31. listopad 2023. u 07:00
Foto: Mitar Mitrović

Prometni pravac Italija-Slovenija-Hrvatska najbrža je ruta Srbije prema Europskoj uniji, a Adria regija i Zapadni Balkan trebaju se čvršće gospodarski spojiti.

Konferencija “Transport i logistika: u srcu privrede”, koju su zajedno organizirale Privredna komora Srbije, Hrvatska gospodarska komora, Udruženje talijanskih industrijalaca Confindustria Srbija i Slovenski poslovni klub održana je u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, uz ogroman interes i učešće preko 200 privrednika, dok se u dvorani tražilo mjesto više.

Ovogodišnja konferencija je okupila vodeće eksperte i lidere iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Srbije iz industrija transporta, logistike, lanaca opskrbe, elektronske trgovine i digitalizacije, njih čak 45.

Čekanje na granicama
Govorili se o problemima i rješenjima, a cilj je bio da se identificiraju kritična pitanja, ponude inovativna rješenja, kao i nove strategije za unapređenje spomenutih sektora.Konferenciju je otvorio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

Velika važnost sektora

Predsjednik Confindustrije Srbija Patricio Dei Tos istaknuo je da logistika i transport čine 10 do 15 posto cijene prodanih proizvoda.

“Srpsko gospodarstvo izuzetno je zainteresirano za prometno-logističko povezivanje, kao i da je prometni pravac Italija-Slovenija-Hrvatska najbrža ruta Srbije prema Europskoj uniji. Moramo razgovarati o novim tehnologijama, intermodalnim terminalima i mogućnostima koje će drastično povećati konkurentnost i smanjiti cijene transporta i logistike. Srbija je izvozno orijentirana zemlja koja je dio međunarodnih lanaca snabdijevanja”, rekao je Vesović.

“Kada bismo za tri sata smanjili čekanje na granicama, gospodarski rast bi bio veći za nekoliko postotaka na godišnjem nivou”, dodao je.

Pomoćnica direktora predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Srbiji, Marija Radulović, istaknula je kako su Hrvati prvi put ove godine u priči i rekla kako se Adria regija i Zapadni Balkan trebaju gospodarski spojiti.

Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je razvoj logistike jedan od prioriteta Vlade Srbije. Poručio je da u vrijeme velike ekonomske krize možemo opstati samo ako se gospodarstva regije drže zajedno.

“U ovom trenutku imamo završenih 445 kilometara autocesta, a gradimo 461 kilometar. Nedavno smo potpisali dva nova ugovora za izgradnju gotovo 300 kilometara autocesta. Razlog zašto to radimo je poboljšanje cestovne infrastrukture, budući da smo se putem cestovne infrastrukture odlučili razvijati gospodarstvo.

To će nam omogućiti više investicija, ravnomjerniji razvoj zemlje i bolju povezanost sa susjedima”, rekao je Vesić. Predsjednik Confindustrije Srbija Patricio Dei Tos istaknuo je da logistika i transport čine 10 do 15 posto cijene prodanih proizvoda.

Veća konkurentnost
Dodao je da je Srbija u središtu svjetskih zbivanja, a volja da se na jednom mjestu susretnu predstavnici Slovenije, Hrvatske i Italije pokazuje veliki entuzijazam i želju za daljnjim razvojem gospodarstva u ovom dijelu Europe.

“Ako uspijemo dalje razvijati digitalizaciju, logistiku, carinsku suradnju i zelenu transformaciju, postat ćemo konkurentni na tržištima diljem svijeta”, rekao je.

Veleposlanik Slovenije u Srbiji Damjan Bergant istaknuo je kako su logistika i transport vrlo važna tema za Sloveniju.

“Slovenija se nalazi na raskrižju Europe te ima veliki interes za gospodarsku suradnju sa Srbijom s kojom želi unaprijediti odnose u logistici. Nadamo se da ćemo zajedno biti dio željezničke infrastrukture od Srbije do Italije”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close