Kvota za izvoz čelika iz Srbije u EU povećana oko 30 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2022. u 09:00
Foto: Shutterstock

Novom uredbom EK preraspodijelila dosadašnje kvote Rusije i Bjelorusije.

Željezara u Smederevu, koja je u vlasništvu kineske kompanije Hestil, moći će na tržišta zemalja EU izvoziti 29,4 posto više čelika nakon odluke Bruxellesa o povećanju kvota, rekao je šef katedre za metalurško inženjerstvo na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu Nenad Radović, a prenosi internetski portal danas.rs. Željezara, će, izjavio je, umjesto 120.000 tona čelika godišnje, moći izvoziti oko 150.000 tona.

“To je značajno povećanje mogućnosti izvoza standardnog asortimana Valjaonice toplo valjanih traka u Željezari”, rekao je Radović.

Europska komisija usvojila je i novu Uredbu kojom je preraspodijelila kvotu za uvoz čelika u EU koje su do sada bile namijenjene Rusiji i Bjelorusiji, čime su Srbiji povećane kvote za izvoz pojedinih vrsta čelika.

Izvoz čelika iz Srbije u EU je već nekoliko godina ograničen kvotama, iako postoji Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Unije. Srbiji je, prema Uredbi, povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok su za kategorije 3A, 3B, 7, 12, 13, 16, 19, 21, 24, 25B, 26, 27 i 28 povećane rezidualne kvote.

Radović je rekao kako je najvažnije da je povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok je za ostale kategorije Srbija u grupi s drugim zemljama i iz tog dokumenta se ne vidi kolika su ta povećanja. Dodao je da treba imati na umu da je kapacitet smederevske Željezare oko dva milijuna tona čelika godišnje, te da su dozvoljene kvote višestruko manje od mogućnosti proizvodnje.

Postoji mogućnost da po toj Uredbi određenu količinu čelika za betonske armature izveze i Metalfer iz Sremske Mitrovice, kaže Radović.

Pojedini stručnjaci su ocijenili da je povećanje kvota dozvoljeno zbog smanjenja proizvodnje u njemačkim čeličanama zbog skupe struje.

Komentirajte prvi

New Report

Close