Kruh u RS-u poskupio zbog povećanja minimalne plaće

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2024. u 21:59
foto: unsplash

Pojedine pekare su već poskupile proizvode, a očekuje se rast cijena od pet posto.

Cijene kruha i ostalih pekarskih proizvoda u RS već su poskupjele u nekim pekarama, a isto najavljuju i druge, a na poskupljenje ovih proizvoda najviše je utjecalo povećanje minimalne plaće.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” kazao Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske i vlasnik “Krajina klase”, s povećanjem minimalne plaće poskupli su i pekarski proizvodi.

Cijene rastu

– Pojedine pekare su već poskupile svoje proizvode, au narednom periodu očekuje se rast cijena od pet posto, kazao je Trivić.

Nikola Vrhovac, direktor pekare “Cvijeta” iz Prnjavora, rekao je da još nisu poskupili kruh, ali su poskupjeli ostali pekarski proizvodi.

– Povećanje minimalne plaće utjecalo je na troškove tvrtke i razmišljamo, kao i mnoge druge kolege, da poskupimo kruh – rekao je Vrhovac i dodao kako je sigurno da nisu svi radnici na minimalcu, ali niz je faktora koji utječu na formiranje same cijene. – Već smo korigirali cijene nekih proizvoda, ali kruh još nismo, da vidimo koliko ćemo izdržati – rekao je Vrhovac.

Predsjednik Udruženja mlinara i pekara bijeljinske regije Radenko Pelemiš kazao je da, što se njihove regije tiče, cijene još nisu poskupjele. – Vidjet ćemo u sljedećem razdoblju što će biti, koliko će utjecati povećanje minimalne plaće, iako se i mi trenutno prilagođavamo situaciji na tržištu – rekao je Pelemiš.

Prema njegovim riječima, ne očekuje poskupljenje kruha i drugih pekarskih proizvoda u narednom razdoblju.

– Što se tiče cijene kruha, ona se trenutno u našim krajevima kreće oko 1,80 KM za štrucu od 500 grama, dok lepinje koštaju od 0,30 do 0,60 feninga, u zavisnosti od težine – kazao je Pelemiš i dodao da je cijena pekarskih proizvoda u Bijeljini veća. je niža nego u ostalim dijelovima RS.

Ističe da je povećanje minimalne plaće udar na gospodarstvo, no, kako kaže, zalihe brašna još imaju pa će nastojati što duže zadržati sadašnje cijene.

450 eura

iznosi minimalna plaća u Republici Srpskoj

– Znamo da su građani najviše pogođeni poskupljenjima, ali takva je situacija na tržištu i ako ne budemo pratili kretanja, nećemo imati ekonomsku isplativost – rekao je Pelemiš.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, potvrdio je da su cijene brašna i pšenice iste i da se neće mijenjati u narednom periodu do žetve.

– Cijena brašna, odnosno vreća od 25 kilograma je od 20 do 28 maraka, ovisno o proizvođaču – kazao je Kos.

Sporni razlozi

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” Prijedor, ističe da pekari u RS nemaju razloga za povećanje cijena.

– Dizali su cijene svojih proizvoda kad god je bilo što poskupjelo u zadnjih godinu dana – rekao je Marić.

Ističe da će ova situacija s visokim cijenama kruha utjecati na to da građani počnu kupovati brašno i raditi kruh.

– Mislim da njihove najave u ovoj državi s tako malo stanovnika zaista više nemaju smisla – rekao je Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close