Kroz IPARD program dostupno 288 milijuna eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 26. svibanj 2022. u 22:00
Već sad 42 milijuna eura pripremljeno je za plaćanje, a 35 milijuna je i isplaćeno/D. Puklavec/PIXSELL

Europska komisija je 9. ožujka usvojila IPARD 3 program za razdoblje od 2021. do 2027.

Europska komisija je usvojila IPARD 3 program i sada očekujemo da se potpišu okvirni i sektorski sporazumi.

Paralelno sa tim, očekujemo da naša vlada usvoji IPARD 3 program, tako da će prvi pozivi biti u prvom tromjesečju iduće godine – najavila je načelnica Odjela za upravljanje IPARD programom Jasmina Miljković na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Europska komisija je 9. ožujka usvojila IPARD 3 program za razdoblje od 2021. do 2027., a prvi pozivi za poticaje poljoprivrednicima očekuju se u prvom kvartalu 2023. godine.

Financijski doprinos Europske unije povećan je u odnosu na prethodno programsko razdoblje i iznosi 288 milijuna eura, uz oko 90 milijuna eura nacionalnog udjela, prenosi portal Biznis.rs.

Vršitelj dužnosti direktora Uprave za agrarna plaćanja Marko Kesić podsjetio je da je od 2018. i prvog poziva za korištenje sredstava iz programa IPARD primljeno oko 3200 aplikacija, od kojih je prihvaćeno 956 zahtjeva za 106 milijuna eura.

Na konferenciji IPARD dan predstavnici srpskog Ministarstva poljoprivrede istaknuli su kako je već sad 42 milijuna eura pripremljeno za plaćanje, a 35 milijuna je i isplaćeno. “U ovoj godini planiramo usvajanje pristiglih poziva.

Što se tiče natječaja iz IPARD 2 programa, oni su završeni. Alocirana sredstva su na pojedinim mjerama potrošena u cijelosti”, dodao je Kesić.

“Krajem travnja smo završili sedmi poziv za Mjeru 1, za traktore. Pristigao je nevjerojatan broj zahtjeva, oko 660, i u narednih desetak dana sastavit ćemo preliminarnu ljestvicu”, kazao je Kesić.

Komentirajte prvi

New Report

Close