Krenulo jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana

Autor: Miroslav Kuskunović , 05. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Svi građani uz najjednostavniju proceduru mogu dobiti posao u bilo kojoj od zemalja ove inicijative.

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana čije su članice Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija započelo je od petka 1. ožujka, što znači da svi građani uz najjednostavniju proceduru mogu dobiti posao u bilo kojoj od zemalja ove inicijative, objavila je Privredna komora Srbije.

Jedan od prvih koji je dobio ID Open Balkana, elektroničku potvrdu koja omogućava da može raditi u bilo kojoj zemlji Otvorenog Balkana, je predsjednik PKS Marko Čadež.

“Od 1. ožujka godine, građani Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije napokon mogu živjeti i raditi u bilo kojoj od tri zemlje kao u svojoj. Za ove naše prostore na kojima je prvo pravilo javnih uprava 1. Ožujka je revolucija”, rekao je Čadež.  Podsjetio je da su prije tri godine i tri mjeseca, lideri zemalja Otvorenog Balkana odlučili i potpisali vizionarsku odluku o uspostavljanju slobodnog pristupa tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

“Do prije samo tri godine vjerovali smo da ako želimo da nama bude bolje – njima mora biti gore. Tri godine smo se upoznavali, shvaćali kako imamo iste probleme. Da su nam djeca na isti način sretna ili tužna.

Učili smo da je rješenje nekog problema udaljeno samo jednu Whatsapp/Viber poruku, jedno ‘kako si danas i što ima novo kod tebe’. I eto napokon konačno možemo”, poručio je predsjednik PKS i prvi radnik slobodnog tržišta Otvorenog Balkana.

Prednosti slobodnog kretanja radnika u regiji, bez bilo kakvih administrativnih barijera su višestruke, počevši od mogućnosti obavljanja sezonskih poslova, preko smanjenja deficitarnih zanimanja i jačanja povjerenja investitora do rasta ključnih sektora gospodarstva, navela je PKS.

Očekuje se da slobodan pristup tržištu rada od oko 11 milijuna stanovnika spriječi daljnji odljev mozgova i mladih iz regije nudeći mogućnosti za zapošljavanje, ali i da odgovori na sve veće zahtjeve za kvalitetnim kadrovima, kako lokalnih tako i međunarodnih kompanija, koje posluju u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close