Kreće izrada za Srbiju važnog dokumenta o razvoju vodikovih tehnologija

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2022. u 08:00
Ilustracija: Pixabay

Za izradu osnovnog koncepta Privredna komora Srbije angažirala je konzorcij.

Izrada Strategije Vodika Republike Srbije multidisciplinaran je proces i zahtijeva doprinos cjelokupne stručne javnosti i znanstvene zajednice. Jedan je to od zaključaka prezentacije Nacrta strategije vodika Republike Srbije na Strojarskom fakultetu u Beogradu, održane u prisustvu predstavnika zainteresiranih gospodarstava, Ministarstva rudarstva i energetike, Agencije za energetiku, Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ) te akademske i obrazovne zajednice, prenosi internetski portal ekapija.

Ovaj nacrt predstavlja za Srbiju važan dokument koji otvara dijalog o mogućnostima razvoja i primjene vodikovih tehnologija u elektroenergetskom sustavu, industriji, prometu, obrazovnom sustavu i drugim područjima gospodarskog i društvenog života.

Posebna strategija

Ministarstvo rudarstva i energetike povjerilo je krajem 2021. godine Privrednojj komori Srbije (PKS) posao koordinacije izrade posebne Strategije korištenja vodika u energetici i industriji, kao sastavnog dijela Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040. godine, s projekcijama do 2050.

Za izradu osnovnog koncepta Vodikove strategije Republike Srbije Privredna komora Srbije angažirala je konzorcij okupljen oko Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, uz podršku njemačkog Saveznog ministarstva za suradnju i razvoj (BMZ) kroz Njemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanja, a u okviru projekta “Izrada Nacrta vodikove strategije Republike Srbije i organizacija okruglih stolova i promocije”.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS-u, posebno je zahvalio Ministarstvu rudarstva i energetike koje je temu vodika prepoznalo kao izuzetno važnu i posao povjerilo Privrednoj komori Srbije. Osvrnuo se na aktualnu energetsku krizu te je u tom kontekstu naglasio važnost razvoja i primjene obnovljivih izvora energije, posebice s aspekta “zelene” proizvodnje vodika, što je glavni cilj ovog projekta. Naglasio je i da je na ovom projektu potvrđena dugogodišnja uspješna suradnja i partnerstvo s Njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju (GIZ). Dekan Strojarskog fakulteta Vladimir Popović istaknuo je važnost multidisciplinarnosti u ovoj temi, zbog čega će tijekom izrade ovog strateškog dokumenta, osim izravno angažiranih institucija i pojedinaca, biti uključena i cjelokupna stručna i znanstvena zajednica.

Maja Matija Ristić, v.d. tajnika u Ministarstvu rudarstva i energetike, istaknula je važnost dokumenta u kontekstu dovršetka Nacionalne energetske strategije i Integriranog nacionalnog plana za energetiku i klimu, kao i potrebe usklađivanja osnovnog koncepta Vodikove strategije s ova dva strateška dokumenta. Naglasila je važnost daljnjeg povećanja udjela obnovljivih izvora energije, imajući u vidu Europski zeleni plan i Zelenu agendu za zapadni Balkan. Radivoje Mitrović, koordinator tima za izradu temeljnog koncepta Nacrta strategije vodika, dao je kratak pregled najnovijih istraživanja u tehnologiji, proizvodnim procesima, potrebi razvoja stručnog kadra u visokom obrazovanju i znanosti. Osvrnuo se na važnost vodika te na njegov razvoj i primjenu u svijetu i EU. Istovremeno je otvorio pitanje potencijala i resursa za proizvodnju, transport, skladištenje i upotrebu vodika u industriji, energetici, poljoprivredi, transportu i drugim djelatnostima u Srbiji. Osvrnuo se i na potencijalne rizike u smislu trenutne ekonomske isplativosti vodika, kao što su proizvodni, sigurnosni aspekti, financijski i drugi izazovi. U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su stručnjaci koji su radili na dokumentu, a koji su govorili o potencijalima u energetici, iskustvu Europske unije u korištenju vodika u gorivnim ćelijama za pogon autobusa, predviđanjima da bi se udio vodika u energiji mogao povećati i do 25 posto do 2060. godine, kao i interes gospodarstva i spremnost za uključivanje u konkretnije pilot projekte, ukazujući da osim troškova ulaganja posebnu pozornost treba posvetiti kasnijim operativnim troškovima (OPEX) održavanja instalacija i postrojenja.

Usuglašavanje planova

Sudionici skupa pozvali su stručnu javnost da se uključi u izradu strategije čiji je prioritet praktična provedba. Završetak Nacrta strategije vodika podrazumijeva njegovo potpuno usklađivanje s Nacionalnom energetskom strategijom i Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, Strategijom niskougljičnog razvoja Srbije s Akcijskim planom i drugim važnim nacionalnim dokumentima i politikama.

Kako navodi Privredna komora Srbije, najavljeni su i sastanci s civilnim sektorom, promotivni događaji u regionalnim gospodarskim komorama i slično. Naglašeno je da treba koristiti programe financiranja EU i kroz konkretne pilot projekte testirati inovativna rješenja, graditi kapacitete, inovirati i aktivno se uključiti u prijelaz na zeleno i digitalno gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close