Kreće izgradnja plinske veze Bugarska – Srbija

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2023. u 07:00
Radi se o jednom od najvažnijih energetskih projekata za Srbiju/Shutterstock

Radi se o jednom od najvažnijih energetskih projekata za Srbiju, najavila je ranije ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i bugarski predsjednik Rumen Radev nazočit će u srijedu, 1. veljače, početku radova na izgradnji plinskog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskom teritoriju, priopćeno je iz ureda bugarskog predsjednika.

Radi se o jednom od najvažnijih energetskih projekata za Srbiju, najavila je ranije ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Međusistemska plinska veza Bugarska-Srbija (IBS) u Srbiji bit će duga 109 kilometara, a ukupna duljina dvosmjernog plinovoda kroz obje zemlje je 170 kilometara, od Novog Iskara kod Sofije do Niša, dodaje se u priopćenju koje prenose Novinite.

Plinovod ima kapacitet od 1,8 milijardi prostornih metara plina godišnje i projekt je od zajedničkog interesa za Europsku uniju.

Ukupna vrijednost plinskog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema procjeni Europske investicijske banke, iznosi 85,5 milijuna eura, od čega Europska investicijska banka (EIB) daje 25 milijuna eura u obliku kredita, 49,6 milijuna bespovratno EU sufinanciranje iz IPA fondova, dok će ostatak biti troškovi koji će se pokriti iz proračuna Srbije i vlastitih sredstava JP Srbijagas.

Plinska interkonekcija Srbije i Bugarske bit će spremna za rad sredinom 2023. Radovi uključuju izgradnju dvosmjernog magistralnog plinskog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na području Srbije, između sustava prirodnog plina Srbije i Bugarske, kao i izgradnju četiri mjerno-regulacijske stanice i pratećih objekata. Ugovor o izgradnji plinovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close