Kragujevački Agromarket preuzeo hotel u Ljubljani

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 23:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Austria Trend ima četiri zvjezdice i nalazi se na dobroj lokaciji, odmah do ljubljanske obilaznice

Generali Adriatic Value Fund, SIF, Peakside Capital i Generali Investments Slovenija prodali su hotel Austria Trend koji se nalazi u glavnom gradu Slovenije. Kupac je srpska tvrtka Agromarket Kragujevac, javlja portal Property Forum, a prenose ljubljanske Finance.

Fond je hotel kupio 2019. godine od austrijske tvrtke CA Immo. Usvojeni poslovni plan uključivao je ponovno pregovaranje ugovora s hotelijerom i sveobuhvatnu obnovu.

Veliki interes ulagača
Austria Trend ima četiri zvjezdice i nalazi se na dobroj lokaciji u glavnom gradu Slovenije, odmah do ljubljanske obilaznice. Hotel raspolaže s 214 soba i 12 apartmana te brojnim sadržajima za goste, uključujući restoran, fitness i wellness centar sa saunama, konferencijski centar s 11 dvorana te nadzemno i podzemno parkiralište.

“Veselimo se uspješnom završetku prvog procesa prodaje u Generali Adriatic Value Fundu, čime ćemo označiti potpunu realizaciju jednog od naših investicijskih projekata. Nakon sveobuhvatne obnove i produženja najma sa sadašnjim operaterom, hotel je privukao značajan interes ulagača – rekao je Christopher Smith, voditelj upravljanja portfeljem za CEE u Peakside Capital Advisors.

Generali Adriatic Value Fund ima status posebnog investicijskog fonda i prvi je regulirani alternativni investicijski fond (AIS) na tržištu nekretnina u Sloveniji. Fond kojim upravlja Generali Investments Slovenija uz potporu Peaksidea, ima za cilj ostvariti prihod od najma i povećati kapital kroz ulaganja u komercijalne nekretnine, uključujući tržišta ureda, maloprodaje, logistike i hotela u regiji jugoistočne Europe.

Fond koristi jedinstvenu kombinaciju iskustva Peakside Capitala na tržištu nekretnina s globalnom i lokalnom stručnošću Generali Investmentsa u upravljanju ulaganjima u nekretnine.

Osim prodanog Austria Trend hotela, u portfelju fonda nalaze se Tivoli centar i Stekleni dvor – poslovne zgrade u Ljubljani, kao i Arkadia – shopping park u Domžalama. Regiju u kojoj se nalazi imovina fonda odabiru upravitelji imovinom i investitori zbog mogućnosti poput natprosječnog gospodarskog rasta u Europskoj uniji.

Kada je u pitanju kupac, Agromarket iz Kragujevca posluje više od trideset godina, a kako ističu na portalu tvrtke, od početne djelatnosti tvrtke, veleprodaje i maloprodaje osnovnih sirovina za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, izrasli su u vodećeg dobavljača pesticida, sjemena i vrtne opreme u cijeloj regiji.

Agromarket je, između ostalog, vlasnik i slovenske kompanije Semenarna Ljubljana koju je preuzeo početkom 2020. godine.

Kompanija u vlasništvu srpskog biznismena Dušana Mojsilovića, koja je osnovana 1990. godine, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u 2023. godini ostvarila je ukupne prihode od 30,8 milijardi dinara (gotovo 263 milijuna eura), uz EBITDA od 3,19 milijardi dinara, piše Biznis.rs.

Tko je kupac?
Dušan Mojsilović jedan je od najbogatijih Srba, a na posljednjoj listi najbogatijih u regiji domaći list njegovo je bogatstvo procijenio na gotovo 800 milijuna eura. Šira javnost ga ne poznaje jer se rijetko pojavljuje u medijima.

Kako piše InfoKG, koji ga je proglasio najmoćnijim Kragujevčaninom, Mojsilović je rođen 1960. godine u Kragujevcu. Diplomirani je inženjer poljoprivrede, a Agromarket je osnovao 1990. godine.

Tvrtka je proizvođač, jedan od vodećih uvoznika, zastupnika i distributera širokog portfelja proizvoda koji zadovoljavaju potrebe kupaca s područja Zapadnog Balkana.

Osim što zastupa brendove vodećih svjetskih proizvođača pesticida, Agromarket je i većinski dioničar Galenike Fitofarmacije te vlasnik PIK-a Južni Banat. Osim u Srbiji, tu su i tvrtke registrirane u Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Agromarket ima i svoju zakladu koja je financirala izgradnju Dnevnog centra za osobe s invaliditetom “Vera”, koji je krajem prošle godine otvoren u Kragujevcu.

Komentirajte prvi

New Report

Close