Kragujevac javnim poduzećima 776 mil. dinara, najviše sportu

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2023. u 07:00
Sportsko-poslovno društvo Radnički dobit će od grada najveću subvenciju koja u 2023. iznosi 275 milijuna dinara/M. PRPIĆ/PIXSELL

Skoro polovina tog novca, 375 milijuna, namijenjena je sportu, odnosno, poduzećima koja u svom imenu nose naziv Radnički.

Grad Kragujevac je u proračunu za 2023. godinu za subvencije javno komunalnim poduzećima i privrednim društvima, čiji je osnivač, namijenio 776 milijuna dinara, piše Danas.

Skoro polovina tog novca, 375 milijuna, namijenjena je sportu, odnosno, poduzećima koja u svom imenu nose naziv Radnički. Kao i svake godine od osnivanja, Sportsko-poslovno društvo Radnički dobit će od grada najveću subvenciju koja ove godine iznosi 275 milijuna dinara.

To sportsko društvo predstavlja svojevrsnu novotariju u Srbiji, jer je u njemu objedinjeno “gazdovanje” sportskim klubovima i infrastrukturom, pa se tako u okviru SPD Radnički takmiči čak sedam klubova, u četiri različita sporta.

Usto, SPD Radnički upravlja i brojnim infrastrukturnim objektima u gradu, kao što su otvoreni i zatvoreni bazen, jezero u Šumaricama, dvije sportske dvorane, kuglana, Kreativni park. Izvan društva ostao je samo FK Radnički 1923, koji će, kao posebno poduzeće, iz gradskog budžeta u 2023. dobiti 100 milijuna dinara.

Subvencije FK Radničkom su veće nego prethodnih godina, pa je u odnosu na 2021. kada je dobio 57 milijuna dinara, taj iznos skoro udvostručen.

Od ostalih društava najveće subvencije će dobiti Centar za strna žita i razvoj sela, 61 milijun, i Radio televizija Kragujevac, 60 milijuna dinara. Radio televizija Kragujevac je jedan od dva medija u Srbiji, koji su još u vlasništvu grada, iako je Zakon o javnom informisanju i medijima predvidjeo povlačenje države iz vlasništva nad medijima, piše Danas.

Financiranje te medijske kuće izazvalo je rasprave još prilikom predstavljanja proračuna za 2023., kada je od Nenada Stanišića, člana Gradskog vijeća za financije, zatraženo da objasni zbog čega se ta televizija nezakonito financira.

Stanišić je tada objasnio da privatizacija te medijske kuće nije u rukama grada, već da je treba provesti Ministarstvo privrede, kao i da, sve dok je ona privredno društvo čiji je osnivač grad, novac za tu televiziju mora biti predviđen.

Komentirajte prvi

New Report

Close