Kostić postao najveći dioničar austrijske Addiko banke

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Kostić je vlasnik 1.947.901 dionice, što je udio od 9,99 posto u Addiku.

Prvi čovjek MK Grupe Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih građana Srbije, postao je najveći dioničar Addiko Bank AG sa sjedištem u Austriji, koja posluje na šest tržišta jugoistočne Europe.

Kako prenosi Bloomberg Adria, Kostić je vlasnik 1.947.901 dionice, što predstavlja udio od 9,99 posto dionica Addiko Bank AG. Vrijednost tog udjela procjenjuje se na 25,13 milijuna eura.

Regionalni igrač
Kostić je postao vlasnik Addiko banke kupnjom više od 1,1 milijun dionica početkom ove godine, a sada je najveći dioničar banke od javno dostupnih dionica, koje čine 79 posto ukupnog broja. Kostić ima više udjela u DDM Holding AG, European Bank for Reconstruction, Wellington Management Group, Daniel Jelitzka, Winegg Realitaeten GmbH i Credit Suisse.

Kako doznaje Indikator.ba, Addiko Bank AG iz Austrije planira pokrenuti ponudu za preuzimanje Addiko Bank d.d. Sarajevo. Addiko Bank AG trenutno posjeduje 532.492 dionice, što predstavlja 99,9985 posto sarajevske podružnice. Ponuda za preuzimanje odnosit će se na preostalih osam dionica u vlasništvu više tvrtki.

Kostić se već nekoliko godsina ozbiljno pozicionira na regionalnom bankarskom tržištu. Većinu slovenske Gorenjske banke preuzeo je 2019. s AIK bankom, koja je prethodno 2018. preuzela srpsku podružnicu Alpha banke.

GB Leasing je tvrtka kćer Gorenjske banke, a brokersku kuću M&V Investments Kostić je osnovao još 1995. godine. Tada je AIK banka preuzela poslovanje ruske Sberbanke u Srbiji, jer se ruska financijska institucija našla u problemima zbog sankcija ruskim subjektima u Europskoj uniji zbog rata u Ukrajini.

Iako je očito da Kostić biznis ojačava upravo u bankarskom sektoru, odabir Addiko banke nekim analitičarima ipak ne bi bio prvi izbor. Addiko je, naime, orijentirana prije svega građanima/potrošačima kao klijentima, ponešto i malim i srednjim poduzetnicima, dok njegove banke u Srbiji zaradu ipak ponajviše crpe iz financiranja agrobiznisa.

Strateški potez
No, taj potez i nije toliko neobičan. Naime, sa Sberbankom s kojom je pokrio korporativni sektor i Addikom koja je potpuno okrenuta retailu (i to uglavnom potrošačkom kreditiranju, ne stambenom) Kostić bi zaokružio priču, točnije prije će se proširiti na retail nego bez udjela u toj banci.

Analitičari smatraju vrlo indikativno i to što Kostić djelomično izlazi iz prehrambenog sektora (cijene hrane i umjetnih gnojiva padaju), i jača turističko-nekretninski. U tom je strateškom pozicioniranju i Hrvatska važan dio njegovih planova. U tom kontekstu treba promatrati i kupnju udjela u Addiku.

Komentirajte prvi

New Report

Close