Kosovo i Srbija sporazumjeli se o opskrbi strujom

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2022. u 07:00
Foto: Pixabay

Elektrosever je imao sto dana da ispuni uvjete koji bi mu omogućili da posluje na tržištu Kosova. Od datuma izdavanja dozvole prošlo je 116 dana.

Kosovski operater prijenosnog sustava KOSTT i opskrbljivač kosovskih Srba Elektrosever završili su u utorak potpisivanje tehničkih standardnih sporazuma uz posredovanje Europske unije, potvrdila je press služba EU, javlja portal slobodnaevropa.org.

Istog dana Elektrosever je osigurao bazu podataka kupaca električne energije. Ranije je Kosovo službeno pokrenulo period konzultacija od 15 dana uz pomoć EU u skladu s članom 8 Mape puta. Prema tom članku u slučaju nepoštovanja odredbi zaključaka, Regulatorni ured za energetiku (ZRRE) može odlučiti suspendirati zakup opskrbe strujom Elektroseveru.

“Nastavljamo pozivati sve relevantne aktere da se konstruktivno angažiraju i dalje implementiraju svoje obaveze iz Mape puta bez g odlaganja. Kako se zima brzo približava, nema vremena za gubljenje”, poručuje se iz press službe EU.

Srpska kompanija Elektrosever propustila je rokove koji su bili dogovoreni Mapom puta za provođenje sporazuma o električnoj energiji između Kosova i Srbije.

Elektrosever je imao sto dana da ispuni uvjete koji bi mu omogućili da posluje na tržištu Kosova. Od datuma izdavanja dozvole prošlo je 116 dana.

Licenciranje kompanije Elektrosever bilo je predviđeno sporazumom Kosova i Srbije o energetici, koji je postignut 2013., ali je dogovor za njegovu implementaciju sklopljen 21. lipnja ove godine.

Elektrosever je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS), ali je na Kosovu registriran prema kosovskim zakonima. Između ostalog, Elektrosever morao je potpisati tehnički ugovor s poduzećem za distribuciju električne energije na Kosovu – KEDS, kao i s operatorom prijenosa i tržišta električne energije – KOSTT.

Komentirajte prvi

New Report

Close