Kosmaj – luksuzna četvrt, cijena zemlje utrostručena

Autor: Poslovni dnevnik , 03. studeni 2022. u 07:00
Foto: Pixabay

Cijena jednog ara zemlje (100 m²) koji je nekada koštao 250-300 eura trenutno je dosegla 2000-4000 eura na najtraženijim kosmajskim lokacijama.

Jedno za drugim na Kosmaju grade se luksuzna zatvorena naselja, a zanimanje investitora ne jenjava – trenutno se grade još dva, piše o novom fenomenu u Srbiji portal eKapija.com.

Cijena jednog ara zemlje (100 m²) koji je nekada koštao 250-300 eura trenutno je dosegla 2000-4000 eura na najtraženijim kosmajskim lokacijama, poput Rogače.

”Potražnja investitora za zemljištem je velika, i traže najmanje jedan hektar (10.000 m²) na više. Ali problem je što zemlje sve manje, naročito u Rogači koju je popularizirao tenisač Novak Đoković kada je tamo kupio vilu, kao i u Nemenikućama.

A svi bi htjeli zemlju s pogledom, i zato se sada otkrivaju neke nove lokacije”, izjavila je Nada Lukić, vlasnice sopotske agencije za nekretnine.

Sljedeća najpopularnija lokacija na Kosmaju za gradnju bit će selo Drlupa, staro selo koje se nalazi na uzvisini i ima dobar pogled na cijeli Kosmaj, pa su investitori bacili oko na njega.

Zanimanje investitora za Kosmaj počelo je s koronom. ”Prvo je krenula povećana potražnja građana za vikendicama, a nekoliko mjeseci kasnije pojavili su se i investitori, kojima Kosmaj, planina koja pripada beogradskoj općini Sopot, do tada uopće nije bila zanimljiva. Dakle, potražnja građevinskih investitora povećana je sto posto”, objašnjava N. Lukić.

Republički geodetski zavod prošle je godine zabilježio čak 628 kupoprodaje građevinskog zemljišta u općini Sopot što je čini jednom od općina s najvećim prometom ove vrste nekretnina u Srbiji. Cijena najskupljeg prodanog ara više se nego utrostručila od 2019. godine, s 949 na 3200 eura u ovoj godini.

”Kosmaj je i ranije bio poznato vikend naselje, s divnom prirodom i čistim zrakom. Izvrsno je prometno povezan s 50-ak kilometara udaljenim Beogradom.

Sopot je i infrastrukturno dobro pokriven, ima čak i privatnu školu. Sve su to razlozi da ljudi koji imaju novca, a žele se izvući iz metropole, odaberu baš Kosmaj i to su investitori prepoznali”, ističe Nada Lukić.

Komentirajte prvi

New Report

Close