Konferencija Grow UP: Sigurna opskrba hranom u fokusu

Autor: Miroslav Kuskunović , 02. lipanj 2023. u 07:03
Foto: Shutterstock

Srpska ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković ističe kako je zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može predstaviti kroz digitalni okvir, a da je agrar temelj srpskog društva i gospodarskog rasta.

Sigurnost opskrbe hranom danas je najvažnija tema u svijetu i ključno je pitanje promjena cijelog sustava vrijednosti u proizvodnji hrane. Za to je nužan dijalog između tradicionalnih industrija i inovativne zajednice koju Srbija ima među najboljim u Europi, istakao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije, na otvaranju konferencije Grow UP.

Čadež je rekao kako mu je izuzetno drago što su na konferenciji prisutni predstavnici više od 150 kompanija, poljoprivredni proizvođači, prerađivači, kao i brojni stručnjaci. Smatra kako je jako važno da su se okupili kako bi razgovarali o sigurnosti opskrbe hranom, te da postoji velika želja da se uspostavi dijalog između tradicionalne industrije i inovativne zajednice.

“Nije samo pitanje da li ćemo se mijenjati, i kako ćemo proizvoditi u budućnosti, pravo pitanje je kako ćemo promijeniti cijeli sustav stvaranja vrijednosti u poljoprivredi i proizvodnji hrane, na taj način da zaista možemo biti na vrhu Europe i svijeta”, poručio je Čadež.

Srpska ministrica poljoprivrede Jelena Tanasković ističe kako je zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može predstaviti kroz digitalni okvir, a da je agrar temelj srpskog društva i gospodarskog rasta.

“Otkako sam preuzela Ministarstvo poljoprivrede suočila sam se sa ogromnim izazovom. Shvatili smo da moramo hitno i brzo reagirati sa kompletnom transformacijom i digitalizacijom poljoprivrede u Srbiji. Kako je naglasila pustili su šest ključnih mjera. Jedna od tih mjera se odnosi na isplatu po hektaru, koja je najobimnija, i za nju je podnijeto preko 277.000 zahtjeva.”, objasnila je Tanasković.

Ministrica za europske integracije Tanja Miščević rekla je kako je usklađivanje s EU u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, sigurnost hrane i ribarstva košta poprilično, ali to ne treba predstavljati trošak nego investiciju. Srbija je još na početku rekla da je zainteresirana za investiranje u proizvodnju i razvoj kao stratešku granu, objasnila je Miščević.

Komentirajte prvi

New Report

Close