Kompanije iz Srbije traže prilike na obećavajućem tržištu Saudijske Arabije

Autor: Miroslav Kuskunović , 26. siječanj 2023. u 07:08
Da bi smanjila veliku ovisnost od nafte, vlada Saudijske Arabije je pokrenula ambiciozne ekonomske reforme pod nazivom ‘Vizija 2030. godine’/Reuters

Predstavnici Privredne komore Srbije obavili niz sastanaka u Rijadu.

Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) boravili su u Rijadu gdje su sa tamošnjim dužnosnicima i predstavnicima poslovnih udruga imali niz značajnih razgovora posvećenih unaprjeđenju ekonomskih veza dvije države i povećanju srpskog izvoza na saudijsko tržište.

Kako je istaknuto na sastancima, velike su mogućnosti za intenzivniju ekonomsku suradnju u sektorima kao što su poljoprivreda, energetika, IKT i turizam.

Sa predstavnicima Federacija saudijskih komora razmotrena je mogućnost da se formira Poslovni savjet koji bi činile kompanije Srbije i Saudijske Arabije s ciljem brže realizacije konkretnih projekta i poslova.

Velika ulaganja
Tržište Saudijske Arabije predstavlja jedno od najprivlačnijih na Bliskom istoku za srpsku poslovnu zajednicu. Zemlja je intenzivno počela sa diversifikacijom i velikim ulaganjima u sektore koji su prepoznati kao osnovni pokretači gospodarstva, a to su obnovljiva energija, poljoprivreda, IKT, turizam, a u kojima i Srbija ima komparativne prednosti.

“Saudijska Arabija danas je ono što je Dubai bio prije deset godina – zemlja mogućnosti sa jasnom vizijom napretka, utvrđenom strategijom i jasno definiranim ciljevima, otvorena za suradnju i razmjenu znanja i iskustva sa drugim zemljama”, ističe Danijela Strižak, pomoćnica direktora Sektora za internacionalizaciju PKS.

Strižak

Saudijska Arabija danas je ono što je Dubai bio prije deset godina - zemlja mogućnosti sa jasnom vizijom napretka, otvorena za suradnju.

Ova zemlja, po njezinim riječima, kroz diversifikaciju i održivu ekonomiju, jača svoju sveukupnu gospodarsku poziciju u regiji Bliskog istoka u ulozi glavnog regionalnog igrača u međunarodnoj trgovini sa Afrikom, Azijom i Europom, što otvara prilike i za kompanije iz Srbije.

U PKS-u bavode i mogućnost većeg izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, posebno svježeg i smrznutog voća i povrća. “Iako Srbija ovu robu već izvozi na saudijsko tržište, plan je da se srpski izvoz poveća, kao i da se na tržište uvedu nove kompanije”, objasnila je Strižak.

Očekuje i da kompanije iz Srbije u lipnju sudjeluju na sajmu hrane Saudi Food Show. PKS je saudijskim partnerima predstavila i aktivnosti koje provodi u vezi strategije za vodik i formiranja klastera koji se bave vodicima.

Suficit 39,3 milijuna dolara
U 2021. godini, ukupna vanjskotrgovinska robna razmjena Srbije sa Saudijskom Arabijom iznosila je 113,5 milijuna dolara, što je 59,6 posto više u odnosu na 2020. godinu. Suficit Srbije iznosio je 39,3 milijuna dolara.

Gospodarstvo Saudijske Arabije temelji se na nafti, imajući u vidu da se u ovoj zemlji nalazi 16 posto svjetskih zaliha ovog energenta. Da bi poboljšala stanje u ekonomiji zemlje i smanjila veliku ovisnost od nafte, vlada ove države je objavila pokretanje ambicioznih ekonomskih reformi pod nazivom ‘’Vizija 2030. godine’’.

Investicijskim ulaganjima u poljoprivredni sektor drugih zemalja, namjerava osigurati prehrambenu sigurnost u zemlji. Od 2009. Saudijska Arabija je investirala preko 11 milijardi dolara u sektor poljoprivrede u inozemstvu (Sudan, Egipat, Etiopija, Turska).

Sa preko 33 milijuna potrošača, Saudijska Arabija je najveće tržište informacijskih i
komunikacijskih tehnologija na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close