Koliko će poskupljenje struje i plina u Srbiji uvećati račune građana?

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2023. u 07:00
FOto: HRVOJE JELAVIC/PIXSELL

Naplata potrošnje plina je na razini 98 posto, a najbolji u plaćanju su građani, dok kod industrije naročito kod sezonskih potrošača ima malih odogoda.

Plinu Srbiji koristi 335 tisuća kućanstava. Nova cijena sa PDV-om za njih je 4,55 dinara po kilovat-satu.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da će cijena plina za industrijske potrošače u Srbiji biti i dalje tri do pet puta manja nego u bilo kojoj članici Europske unije.

Kako je rekao, naplata plina je na razini 98 posto, a najbolji u plaćanju su građani, dok kod industrije naročito kod sezonskih potrošača ima malih odlaganja, piše internetski portal RTS.

10

posto iznosi cijena energije u cijeni finalnog proizvoda

Zaštićeni kupci
Računica Agencije za energetiku pokazuje: prosječna cijena kilovat-sata struje za kućanstva sada je – 13,31 dinar sa PDV-om, mjesečni račun za one koji troše 300 kilovat-sati bit će uvećan 250 dinara, za 400 kilovat sati, a takvih je i najviše – do 320 dinara za potrošnju 1600 kilovat sati sa grijanjem na TA peći, mjesečno uvećanje je 1000 dinara.

“Za sada su cijene električne energije ispod tržišne razine, što predstavlja jedan element socijalne politike i zaštite svih kućanstava. Ono što bi u narednom razdoblju trebalo raditi, a na čemu ustraju i Europska unija i MMF je da se štite oni najugroženiji slojevi domaćinstva kroz instituciju energetski zaštićenog kupca. Zato smo i dobili jednu donaciju koja treba obuhvatiti 190 tisuća kućanstava gdje će se dodjeljivati besplatni kilovati”, rekao je lider za energetiku u “Delloiteu” Željko Marković.

Lokalne samouprave sada moraju više informirati ugrožene građane kako bi podnijeli zahtjev za te energetske olakšice. Za privredu cijena megavat-sata sa 102,6 eura povećan je na 110,81 euro.

Slobodno tržište
“To je neko minimalno povećanje u odnosu na prethodne ugovore. Imajući u vidu da je prosječno učešće cijene električne energije u cijeni finalnog proizvoda iznosi od 5 do 10 posto, zavisno od industrije, to bi se u cijenama finalnog proizvoda odrazilo sa nekim dijelom postotka pa ne očekujem da će biti nekih poskupljenja koja su izazvana sadašnjim poskupljenjem struje za privredu”, napomenuo je Marković.

Iako privreda ugovara cijenu na slobodnom tržištu, kod EPS-a se i dalje sabdijeva više od 98 posto potrošača jer je kod njih megavat-sat najjeftiniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close