Koji poslovi su najplaćeniji u Srbiji ove godine?

Autor: Miroslav Kuskunović , 09. svibanj 2024. u 07:00
Kada su u pitanju najplaćenije pozicije u Srbiji, dominacija IT sektora je nesporna/Shutterstock

Najveće plaće u Srbiji su u sektoru informiranja i komunikacija, gdje spadaju i informatičke tehnologije.

Poslovi u sektoru informatičkih tehnologija spadaju među najplaćenije u Srbiji, s prosjekom iznad 200.000 dinara (nešto manje od 2.000 eura) – pokazuju podaci službene statistike, ali i podaci specijaliziranih platformi za zapošljavanje. Međutim, poslova koji su plaćeni iznad prosječne plaće ima i u drugim sektorima.

I obrtnici sve plaćeniji
Prema statistici – u još četiri sektora, osim IT-a, prosjek premašuje 100.000 dinara. A, prema podacima platforme Poslovi Infostud, plaća raste i kod obrta raznih profila.

Na temelju podataka Infostuda, kako za portal N1 navodi Miloš Turinski, PR menadžer ove platforme za zapošljavanje – analiza tržišta rada u Srbiji otkriva značajne trendove u visini plaća i njihovom utjecaju na odluke zaposlenih i poslodavaca.

“Kada su u pitanju najplaćenije pozicije u Srbiji, dominacija IT sektora je nesporna. Softverski inženjeri, IT menadžeri, analitičari podataka, ali i specijalisti za umjetnu inteligenciju i cyber sigurnost su među najbolje plaćenim radnim mjestima”, navodi Turinski.

Ovaj trend, kaže – nije iznenađenje, s obzirom na sve veću važnost tehnoloških vještina u suvremenom poslovnom svijetu. Međutim, kako dodaje – nije samo IT sektor taj koji nudi visoke plaće.

“Obrti raznih profila, poput građevinskih i strojarskih majstora, vodoinstalatera, zavarivača, električara, također su u porastu, s poslodavcima koji nude konkurentne plaće kako bi privukli i zadržali kvalificiranu radnu snagu.

Također, inženjerske i menadžerske pozicije u različitim sektorima i dalje donose visoke zarade, pri čemu se sektori kao što su aeronautika, naftna industrija i velike korporacije ističu po visini plaće”, navodi Turinski. Kada je riječ o oglašavanju poslova, primjetan je trend povećane transparentnosti.

“Iako poslodavci dugi niz godina nisu često isticali visinu plaće u oglasima za posao, sve je učestalije da to čine, posebno za deficitarne profile kako bi privukli talentiranu radnu snagu i bili konkurentniji na tržištu rada. Međutim, promatrajući ukupan broj oglasa na godišnjoj razini još uvijek smo na niskom postotku onih koji to čine”, kaže on.

Najveće plaće u Srbiji su u sektoru informiranja i komunikacija, gdje spadaju i informatičke tehnologije (IT). One, prema službenoj statistici, iznose 207.079 dinara na razini cijele zemlje. Najniže plaće u ovom sektoru – za osobe bez osnovnog obrazovanja – iznose 68.691 dinara, dok se najveće kreću u prosjeku do 250.924 dinara za najobrazovanije. Nijedan drugi sektor u Srbiji ne bilježi prosječne plaće iznad 200.000 dinara, dok kod još četiri sektora prosječne zarade premašuju 100.000 dinara.

Među njima su i sektor poput rudarstva (prosječna plaća je 112.321 dinara) za koje, zbog težine poslova koje zaposleni obavljaju, važi staro pravilo kako da je “svaka plaća premala”. Zatim, sektor opskrbe električnom energijom, plinom i klimatizacija gdje je prosječna plaća 108.372 dinara. Tu je i financijska djelatnost i djelatnost osiguranja sa prosječnih 121.388 dinara, dok sektor stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti nudi plaću od 109.831 dinara, u prosjeku.

Plaća nije jedini kriterij
Visina zarade, prema riječima Miloša Turinskog, svakako igra ključnu ulogu u odlukama kandidata i zaposlenih, ali, ističe, nije jedini faktor koji se uzima u obzir.

“Dok visoka plaća može biti primamljiva, kandidati sve više razmatraju i druge aspekte posla prije donošenja konačne odluke. Niska plaća i dalje ostaje jedan od glavnih razloga za napuštanje posla, posebno ako nije u skladu sa zadovoljstvom na poslu i obimom posla.

S druge strane, visoka plaća nije garancija za privlačenje kandidata, jer oni također uzimaju u obzir faktore kao što su međuljudski odnosi, mogućnosti napredovanja, radna atmosfera pa čak i fleksibilnost u radu”, navodi. Prosječna plaća u Srbiji je za siječanj 2024. iznosila 95.836 dinara. Medijalna zarada iznosila je 73.733 dinara, što znači da polovica zaposlenih u Srbiji mjesečno, nije mogla zaraditi preko ovog iznosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close