Koje će velike infrastrukturne projekte Srbija graditi ove godine?

Autor: Miroslav Kuskunović , 10. siječanj 2024. u 06:22
Foto: Shutterstock

Među projektima koji su najavljeni kao “sigurni” za realizaciju u ovoj godini, ističe se završetak izgradnje pruga od Novog Sada do Subotice.

Završetak brze pruge između Novog Sada i Subotice, dionice auto-puta Miloš Veliki od Preljine do Požege i brze prometnica Šabac-Loznica, kao i dijela Moravskog koridora koji prolazi kroz Kraljevo i Trstenik, samo su neki od brojnih projekata koji će se provoditi u 2024. godini, barem kada je riječ o najavama srpskih dužnosnika.

Ozbiljni projekti
Među potencijalnim projektima više je nepoznanica – hoće li se zahuktati rad na projektu izgradnje solarnih elektrana za Elektroprivredu Srbije (EPS) vrijednom 1,4 milijarde eura, koliko je daleko odmakla potraga za strateškim partnerom za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica kao i kad počinje izgradnja plinske interkonekcije sa Sjevernom Makedonijom.

Željeznički promet između Beograda i Subotice obustavljen je još 2019. godine, da bi tri godine kasnije, u ožujku 2022. vlak Soko ponovo spojio Beograd i Novi Sad. Kako su izjavili i resorni ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na vijaduktu kod Vrbasa, do kraja ove godine trebala bi biti završena pruga od Novog Sada do Subotice.

Dosta energetskih nepoznanica

Upitno je hoće li se zahuktati rad na projektu solarnih elektrana za EPS, koliko je daleko odmakla potraga za strateškim partnerom za izgradnju HE Bistrica....

“China Railway International Corporation će uložiti sve napore u izgradnju dionice Novi Sad-Subotica-granica Mađarska-Srbija, i težit će njenom što bržem završetku i puštanju u rad, čime će dati novi doprinos produbljivanju suradnje između Kine i zemalja središnje i istočne Evrope”, poručila je ta kineska kompanija koja je angažirana na izgradnji pruge.

Vesić je, inače, najavio i da bi do kraja godine mogla započeti izgradnja brze pruge do Niša, što je projekt vrijedan gotovo 2,8 milijardi eura. U 2024. trebalo bi, makar prema najavama, očekivati završetak nekoliko važnih putnih pravaca i kada je riječ o cestovnom prometu.

Za početak bi do kraja rujna trebao biti završen dio Miloša Velikog od Preljine do Požege, pošto je proljeća prošle godine faktički produžen rok izvođačima koji su najveće poteškoće imali tijekom probijanja tunela Munjino brdo i Laz.

Vesić je u novogodišnjem intervjuu za Tanjug izjavio i da se tijekom 2024. očekuje završetak dionica Moravskog koridora u dužini od 46 kilometara, koje će Kraljevu i Trsteniku osigurati vezu sa auto-putovima. Očekuje se i završetak dionice Dunavskog koridora od izlaza sa auto-puta Beograd-Niš do Požarevca.

Kada je riječ o energetici, čini se da za sada može samo špekulirati koji bi mogli zaživjeti, ali ono što je sigurno je da su svi izuzetno skupi.

Ministarstvo rudarstva i energetike je poslalo jasnu poruku kako je projekt izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica visoko na listi prioriteta, ali do sada još nije objavljeno da li je osigurano financiranje ni tko bi mogao biti strateški partner. Izgradnja Đerdapa 3 procijenjena je na 1,4 milijarde eura.

Složene procedure
Tijekom 2024. trebala bi se urediti planska dokumentacija, dobiti lokacijske i energetska dozvola i započeti sa rješavanjem imovinsko-pravnih pitanja, a nije poznato ni da li je u međuvremenu osigurano 1,4 milijarde eura, kolika je procijenjena vrijednost projekta.

Ono što bi se moglo desiti u 2024. je da bude odabran strateški partner za još jedan projekt vrijedan 1,4 miljarde eura, ali koji podrazumijeva izgradnju vjetroparka ukupne instalirane snage od jednog gigavata. Planirano je da strateški partner po sistemu “ključ u ruke” vjetropark preda EPS-u do 2030. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close