Kod Prokuplja grade objekt za najveći teleskop na Balkanu

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2023. u 07:00
Astronomska stanica Vidojevica na istoimenoj planini kod Prokuplja /PD

Srbija želi iskoristiti potencijal planine Vidojevica za znanost i turizam.

Astronomska stanica Vidojevica kod Prokuplja važan je znanstveni potencijal za istraživanja u astronomiji – gradi se trajni objekat za smještaj najvećeg teleskopa na Balkanu, a u planu je i izgradnja istraživačkog centra za mlade koji bi ondje pohađali seminare, piše ekapija.

Fotografije svemira slikane iz Srbije najčešće stižu s planine Vidojevice, gdje je smješten najjači teleskop na Balkanu. Nosi ime čuvenog znanstvenika Milutina Milankovića.

Promjer ogledala je 1,4 metra i iako spada u kategoriju manjih teleskopa u svijetu, njeogva moć da kroz više filtera promatra svemirske objekte, daje mu veliku prednost.

”To je važno i za znanost i za Srbiju. Kad neki astronom u svijetu primijeti neku zanimljivu mu pojavu, pošalje upozorenje i onda mi uključujemo teleskope, promatramo.

Drugi je segment da imamo instrumentarij koji možemo ponuditi tražeći neko teleskopsko vrijeme od drugih opservatorija”, kaže Luka Č. Popović, znanstveni savjetnik Astronomskog opservatorija u Beogradu.

Nebo nad Vidojevicom najprozračnije je na Balkanu. Razrijeđen zrak, dosta sunčanih dana i vedrih noći bez svjetlosnog zagađenja idealno su mjesto za promatranje zvijezda. Na Vidojevici su, uz Milankovića, još dva manja teleskopa.

Po projektu Belisima, to je mjesto, osim za svemirska istraživanja predviđeno i za popularizaciju astronomije, posjete, seminare… Ali, neposredno nakon postavljanja teleskopa, pristup opservatoriju je zabranjen. Stvari će se izgleda, uskoro promijeniti.

”Tu je pravo malo blago astronomije u Srbiji, ali i prilika da učinimo što možemo na popularizaciji mjesta, astronomije i napravimo park koji će privući ne samo turiste, nego i naše najmlađe građane”, smatra Jelena Begović, ministrica znanosti.

”Dogovorili smo se da oformimo operativne timove koji će u sljedećih desetak dana dogovoriti korake u vezi s formiranjem i izgradnjom novog istraživačkog centra za djecu, poput Petnice”, kaže zastupnik Darko Laketić. Država je podržala projekt izgradnje vjetrenjača koje će osiguravati struju astronomskoj stanici na Vidojevici. Zbog tog je problema uslijed vremenskih uvjeta često bila odsječena od svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close