Kinezi u tvornicu u Rumi investiraju 100 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 07:00
Krajnji rok za završetak gradnje je 2024., a za zapošljavanje i proizvodnju početak 2025. /Ž. Mršić/PIXSELL

Vlasnik kompanije Haitian Machinery, koja je registrirana u Rumi, u travnju prošle godine potpisao je s općinom ugovor o prodaji zemljišta za oko 3 milijuna eura.

Kineska kompanija Haitian Machinery u vlasništvu Haitian Plastics Machinery Groupa u radnoj zoni Rumska petlja, na 36,5 hektara, gradit će na 100.000 kvadrata tvornički kompleks za proizvodnju industrijskih injekcionih i strojeva za sječu i lijevanje plastike.

Taj najveći svjetski proizvođač strojeva za brizganje pod pritiskom, najavio je će u tvornicu uložiti 100 milijuna eura te da će zaposliti 300-tinjak radnika u četiri industrije – proizvodnju strojeva za brizganje, CNC i strojeva za lijevanje pod pritiskom i automatizaciju.

Planirana proizvodnja je 250 strojeva godišnje, piše portal eKapija.com. Vlasnik kompanije Haitian Machinery, koja je registrirana u Rumi, u travnju prošle godine potpisao je s općinom ugovor o prodaji zemljišta za oko 3 milijuna eura.

Beogradski Mašinoprojekt-Kopring izradio je idejno rješenje projekta, koji je kao i studija o utjecaju na okoliš na javnom uvidu do 6. veljače.

U planu je gradnja proizvodne hale, upravne zgrade, ali i centra za rekreaciju zaposlenih s restoranom, sportskih terena, fontane. Kompleks će imati i postrojenje za tretman tehnoloških otpadnih voda, kao i skladišta otpada, kemikalija i ulja. Planirano je i oko 297 parkirnih mjesta i gradnja unutrašnjih prometnica.

Ova je investicija ocijenjena je kao najveća u Rumi u posljednja tri desetljeća. Predsjednica općine Ruma Aleksandra Ćirić, rekla je kako bi prema projekcijama zaposlenici buduće tvornice trebali imati plaće od 650 do više od eura, a otvaranje fabrike bit će šansa i za domaće dobavljače s obzirom na to da će se u Rumi proizvoditi složeni strojevi.

Planiraju se ulaganja u obrazovanje i obuku budućih radnika, kako bi se podigla razina tehničkog znanja i vještina potrebna za rad u tvornici što podrazumijeva i suradnju srednjim školama i fakultetima.

Direktor Haitiana Sun Jiming izjavio je kao je cilj investicije u Rumi uspostavljanje proizvodne baze s dobrim vezama s Riječkom lukom i auto cestom za Europu, odakle strojevima mogu pokriti tržišta Europe, Rusije, Turske, Bliskog istoka, Indije pa i Sjedinjenih Država.

Komentirajte prvi

New Report

Close